Чому сьогодні потрібно знайти 12 колосків: народні прикмети

Яка погода 18 серпня, таким буде й грудень

18 серпня відзначається день святого Євстигнія, яого стратили за християнську віру.

Селяни 18 серпня ходили в поле, щоб закликати жнива. При цьому вимовляли замовляння: «Матінко Сира Земля! Вгамуй всяку гадину нечисту від привороту, обороту і лихої справи». Потім виливали на землю трохи олії і так робили чотири рази, повертаючись на кожну сторону світу.

Вірили, що це, за прикметами, захистить землю від вітрів, хуртовин, граду. Наприкінці обряду склянку з маслом залишали в полі.

Під час жнив 18 серпня намагалися знайти стебло,

на якому одночасно росло б 12 колосків.

Таку знахідку належало зберігати до наступної весни в будинку і називали її «житнього маткою». Під час наступного посіву зерна з житньої матки кидали в землю, сподіваючись на багатий урожай.

У Євстигнієв день господині за звичаєм замішували ячмінний хліб з першого помолу. Традиційно в цей день їли сиру цибулю з хлібом, сіллю і квасом.

Старовинний обряд на 18 серпня: молоді хлопці і дівчата на заході сонця виходили в поле і намагалися крикнути якомога голосніше. Гарне відлуння обіцяло сонячну погоду. Близьке відлуння означало, що незабаром буде дощ.

Народні прикмети на 18 серпня

Яка погода 18 серпня — таким і грудень буде.

П’явки на поверхню води спливають — дощ буде.

Земляні хробаки виповзли 18 серпня з-під землі — чекай дощу.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень