Чому сьогодні потрібно знайти 12 колосків: народні прикмети

Яка погода 18 серпня, таким буде й грудень

18 серпня відзначається день святого Євстигнія, яого стратили за християнську віру.

Селяни 18 серпня ходили в поле, щоб закликати жнива. При цьому вимовляли замовляння: «Матінко Сира Земля! Вгамуй всяку гадину нечисту від привороту, обороту і лихої справи». Потім виливали на землю трохи олії і так робили чотири рази, повертаючись на кожну сторону світу.

Вірили, що це, за прикметами, захистить землю від вітрів, хуртовин, граду. Наприкінці обряду склянку з маслом залишали в полі.

Під час жнив 18 серпня намагалися знайти стебло,

на якому одночасно росло б 12 колосків.

Таку знахідку належало зберігати до наступної весни в будинку і називали її «житнього маткою». Під час наступного посіву зерна з житньої матки кидали в землю, сподіваючись на багатий урожай.

У Євстигнієв день господині за звичаєм замішували ячмінний хліб з першого помолу. Традиційно в цей день їли сиру цибулю з хлібом, сіллю і квасом.

Старовинний обряд на 18 серпня: молоді хлопці і дівчата на заході сонця виходили в поле і намагалися крикнути якомога голосніше. Гарне відлуння обіцяло сонячну погоду. Близьке відлуння означало, що незабаром буде дощ.

Народні прикмети на 18 серпня

Яка погода 18 серпня — таким і грудень буде.

П’явки на поверхню води спливають — дощ буде.

Земляні хробаки виповзли 18 серпня з-під землі — чекай дощу.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень