Чому в Україні пенсія судді в 20 разів більша, ніж у простого пенсіонера?

В середньому йдеться про понад 95 тис. грн на місяць проти 4,5 тис.

В Україні пенсії суддів нещодавно злетіли до 95,1 тис. грн, при цьому прості українці в середньому отримують у 20 разів менше - близько 4,5 тис. грн на місяць.

Судячи зі звітів ПФУ, лише за 10 місяців поточного року розмір суддівських пенсій збільшився приблизно на 7 тис. грн. Про це пише OBOZREVATEL.

Так, середню пенсію у 95 139 грн одержує 3601 особа: судді на заслуженому відпочинку (у відставці). І їхня висока пенсія пояснюється не лише великими офіційними зарплатами. Річ у тім, що для них діють спеціальні правила.

 

Якщо звичайний українець отримує свою виплату за формулою, то для суддів усе ще діє окреме правило: вони одержують певний відсоток від зарплати чинного судді.

Як це працює: у формулі для «простих українців» для розрахунку беруть середню зарплату по країні за 3 останні роки, її множать на співвідношення власної зарплати до середньої, а тоді - на стаж у роках і ще на 1%. У результаті навіть за 35 років стажу при середній зарплаті можна претендувати на 35% від середньої зарплати за 3 роки (а вона нижча, ніж актуальна середня зарплата).

Суддя ж, який працював 35 років, може отримувати 90% зарплати чинного судді.

Та й на цьому не все. Звичайні українці навіть із величезними зарплатами можуть отримати пенсію, розмір якої не перевищує 10 мінімальних. На цей момент це 20 930 грн.

Суддів же це обмеження не стосується.

Ексміністр соцполітики Андрій Рева зазначає: йдеться не про пенсію, а про довічне утримання. При цьому зменшувати вже наявні гарантії згідно з чинним законодавством заборонено.

– Суддя не отримує пенсію. У нього не пенсія, у нього утримання, – зауважує Рева.

Водночас вчена Лідія Ткаченко вважає, що такий розмір виплати суддям порушує принцип соціальної справедливості. Це було помітно завжди і навіть без війни «такий розрив був досить кричущим», наголошує експертка.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень