Чому українців перевели до іншого постачальника газу та як тепер платити за послугу

Постачальника можна змінювати ледь не щомісяця

Ми уже повідомляли, що українцям змінили постачальника газу. Це відбулося у травні, й наразі головним постачальником є компанія «Нафтогаз». 

За офіційними повідомленнями, місцеві газ збути не уклали нових угод на закупівлю газу, а отже - не змогли б забезпечити українців блакитним паливом.

 

Тож за правилами газового ринку – споживачів автоматично перевели до постачальника останньої надії. 

Постачальник останньої надії – це страховий механізм на ринку газу: компанія автоматично підхоплює клієнтів, які залишилися без постачальника, й забезпечує їх газом протягом 60 діб – поки ті шукають нового, постійного постачальника газу. 

Спочатку до Нафтогазу перевели 8,8 млн споживачів 17 постачальників під брендом ТВІЙ ГАЗЗБУТ (у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Чернівецькій і Чернігівській областях), а також ТОВ Одесагаз-Постачання. Трохи пісніше, Нафтогаз повідомив, що від низки компаній до постачальника останньої надії додатково перейшли ще 1,3 млн домогосподарств, зокрема мешканці Києва, Черкас, Тернополя та інших міст.

За даними Нафтогазу, нині компанія постачає паливо майже 98% побутових споживачів в Україні (12,4 млн клієнтів).

Перевірити наявність у вас постійного постачальника можна на сайті Газопостачальної компанії Нафтогаз України чи безпосередньо на платформі Оператора ГТС України, увівши свій ЕІС-код.

ЕІС-код – це персональний газовий номер споживача, що складається з 16 символів (латинських літер та цифр). Його можна знайти в платіжці, договорі чи в особистому кабінеті.

Укладати нову угоду з постачальником не треба. Але наразі йдеться про термін у 60 днів.

А от щоб стати постійним клієнтом Нафтогазу угода таки знадобиться. Заявку можна заповнити  онлайн на їхньому сайті, у Приват24, або ж відвідати відділення партнерів (Ощадбанк, ПУМБ, ТАС, Нова пошта). Втім і тут є застереження від Міністерства енергетики та Оператора ГТС України. Ццього разу споживачів перевели на повноцінні угоди з Нафтогазом автоматично. Тобто подавати заявки й особисто укладати новий контракт із Нафтогазом уже не потрібно.

Нагадаємо, до 1 травня 2023 року українці платитимуть за газ 7,96 грн/куб. м (з ПДВ, без вартості розподілу). Це на 3 коп. дешевше, аніж у більшості попередніх газзбутів.

За бажанням можна обрати й іншого постачальника, й загалом змінювати його можна щомісяця. Щоправда, наразі їх список дуже скоротився. У березні в україні працювали 60 постачальників, наразі – лише 14. 

Оплата послуг Нафтогазу

Щоб сплачувати за газ новій газопостачальній компанії, потрібно отримати новий номер особового рахунку. 

Для цього необхідно перейти в чатбот GASUA (у Viber, Telegram або NaftogazGasSupply у Facebook Messenger) та ввести ЕІС-код. Отримати особовий рахунок також можна, звернувшись до контакт-центру Газопостачальної компанії Нафтогаз України.

Після отримання особового рахунку можна зареєструватися в особистому кабінеті my.gas.ua. Там буде змога дізнатися та оплатити рахунки, завантажити довідку про пільги та субсидії тощо.

Отримавши електронні чи паперові квитанції, ви можете сплатити їх онлайн (в особистому кабінеті Нафтогазу, платіжних системах чи мобільних банківських додатках), або офлайн (оплачувати традиційні паперові рахунки в касах банків чи на пошті).

У разі переплати сума переплати зараховується в рахунок оплати на наступний розрахунковий період або повертається на поточний рахунок споживача на його письмову вимогу протягом п’яти робочих днів після отримання такої вимоги.

Для повернення коштів потрібно написати відповідну заяву вашому попередньому постачальнику газу (газзбуту). Вона складається у довільній формі, але обов’язково слід вказати попередній номер особового рахунку.

Покази лічильника

Показання лічильника варто передавати вашому облгазу (газорозподільній компанії), а не Нафтогазу (газопостачальній компанії).

Робити це потрібно щомісяця з 1 по 5 число (телефоном, у мобільному додатку чи чат-боті, у квитанції тощо).

Так само облгазу платять і за доставлення (розподіл) газу. Цю плату не скасували. Наразі не оплачувати цю послугу можуть лише абоненти, чиї будинки постраждали через воєнні дії.

Джерело: ФАКТИ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень