Краще не відновлювати греблю Каховської ГЕС, - гідробіолог Юрій Квач наводить арґументи (ВІДЕО)

Інтерв’ю, яке перевертає уявлення

Автор інтерв'ю

На пляжах Одеси заборонено купатись. У пробах морської води знаходять паразитів, кишкові та вірусологічні інфекції. Її солоність зменшилась удвічі.

На узбережжя ніби після кораблетрощі викидає речі людей, уламки дерев, сміття, подекуди — тіла мертвих тварин. Це наслідки чергового російського злочину в Україні — підриву Каховської греблі.

Як ця катастрофа впливає та ще вплине на Чорне море в інтерв'ю Суспільному розповів провідний науковий співробітник Інституту морської біології НАН України Юрій Квач.

За словами вченого, наслідки – плачевні. Об’єм Каховського водосховища становив – 18,2 км3. Як мінімум третина цієї води вже вилилися у Чорне море практично одномоментно, спричинивши катастрофічне за своїми можливими наслідками – опріснення значної частини Чорного моря

- Можна прогнозувати загибель цілого покоління риби у цьому ареалі. Фактично, зараз це ікра, яка раптом для себе опинилася в абсолютно неприродних умовах майже прісної води. Ікра морської риби такого удару не переживе.

Це не єдиний негативний наслідок підриву дамби Каховської ГЕС, але цікаво, що Юрій Квач прямо виступає – проти її відновлення.

Його арґументи такі:

- Очевидно, що цей підрив це злочин і катастрофа, але також катастрофою для ареалу було саме створення водосховища.

 

Треба розуміти з якою метою його створили: щоби дати воду для сільського господарства Криму та вирощування там зернових.

 

Такою була політика СРСР, який потребував зерна для його подальшого експорту до Африки, але, якщо розібратися, то самому Криму та Півдню України вирощення зерна необхідним не було.

 

Це території, на яких споконвіку займалися тваринництвом, і які зараз (у зв’язку з кліматичними змінами та потеплінням) на багато логічніше переорієнтувати на вирощення горіхових культур)

 

Крім того, нова екосистема може знову дозволити нереститися в плавнях Дніпра осетровим, які покинули ці території після створення ГЕС.

 

Зрештою, є й археологічна та історична цінність всіх тих територій, що їх раніше ховало під водою водосховище.

Люди здебільшого підтримують Юрія Квача і так коментують побачене та почуте:

@user-qy9zf1ex7f

Батько колись мені розповідав, що поки Великий Луг не був затоплений водосховищем, на його природних пасовищах влітку, коли степ стояв сухий, випасали безліч худоби! Село мого батька - за 40 км від Великого Лугу, але туди з села на все літо відганяли велику череду худоби.


@TaoPurga

Яка мудра людина! Дай Боже, щоб до нього прислухалися наші управлінці

 

@user-gg6iq5xy4e

Дякую! Про каховське і його наслідки повністю згодна! Це була велика біда принесена людям комуняцьким режимом. Я з Запоріжжя.


@svit.berezen

Перша катастрофа це будівництво Каховського водосховища, потім за 5 днів його знищення, ще більша катастрофа, і якщо надумають знову робити це море, то це повернення до бомби яка знову колись вибухне. Хай Дніпро в цій частині буде природним!!!


@milapismenna9643

Прожила біля водосховища 44 роки, але теж не хочу його відновлення. За розповідями старих людей, то була катастрофа (те водосховище).Нехай природа бере своє!!!А влада краще б порозчищала річки ,які були затоплені, та насадила б дерев по берегах....хоча ,про що це я....воно їй треба

 

@user-tv9fv5gh7b

Шановні журналісти, донесіть думку цього шановного вченого, до наших депутатів, хай прислухаються до його думки як фахівця. Дякую Вам шановний пане Юрію. От хто повинен бути в раді. Закони і розвиток країни повинні робити фахівці.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень