Чому наряджають могильні хрести на Рівненщині (ФОТО)

І чим саме їх прикрашають

Хрести у рушниках та стрічках на рівненському Поліссі

Традиція наряджання могильних хрестів спостерігається на рівненському Поліссі.

На жіночі хрести вішають відрізки тюлю, хустки, шалики, фартушки.

 

На чоловічі - вишиті, намальовані або кухонні рушники.

 

На дитячі - стрічки. 

Директор Рівненського обласного центру народної творчості Ірина Рачковська-Баковецька пояснила у Фейсбуці, що ця традиція пов'язана із шануванням померлих в контексті культу предків, який сповідували наші пращури.

Наряджання могильних хрестів несе офірний (жертовний) характер - своєрідне задобрення душ померлих, аби ті «не гнівилися» на тому світі та молили Бога за всякі блага живих нащадків.

 

Сьогодні таке явище має естетичний характер. Кажуть: «йду одягну бабу», «але ж гарно Василя одягли», «повісь на діда рушник» тощо.

 

За словами Ірини Рачковської-Баковецької, традиція наряджання хрестів тюлем спостерігається переважно у Соснівський та Березнівській громадах Рівненського району.

Вона прийшла пізніше і замінила вішання фартушків на жіночі могильні хрести. Це, щось на кшталт - приходить господиня в хату, то постає новий лад із тюлю! Тюль - краса, домашній затишок, уособлення жіночого естетичного смаку...

 

Вішання рушників на чоловічі хрести дослідниця пояснила так:

Пам'ятаєте, як на весіллі сватів рушниками, а свашок хустками перев'язують? Є деякі традиції, які ідентичні у весільному та похоронному обрядах... Про це є багато інформації у різних етнографічних джерелах.

 

Про стрічки на хрестах дитячих могил Ірина Рачковська-Баковецька написала таке:

...це пов'язано із поминальним церковним уставом - діти, які померли до семи років, вважаються безгрішні, тому панахидна структура поминання дещо інша, ніж загальна, для дорослих.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень