Сьогодні день Пантелеймона Цілителя: народні прикмети

Він зцілював усіх

Святий Пантелеймон вважається покровителем лікарів і воїнів.

Православні селяни за традицією шанують 9 серпня великомученика Пантелеймона Цілителя, який колись був язичником і прийняв хрещення.

За переказами, святий жив в Нікомидії і походив зі знатного і багатого сімейства.

 

Оволодівши лікарським справою, він став лікувати всіх бажаючих, не беручи з них коштів. Одного разу, почувши проповідь святого Єрмолая,

 

Пантелеймон вирішив прийняти християнство, чим розгнівав Максиміліана. Імператор наказав , Пантелеймону спростувати цю новину, проте він відмовився, через що був підданий тортурам, від яких помер.

День в народі вважається нещасливим, тому важливих справ намагаються не починати і взагалі нічим серйозним не займатися.

Щоб день пройшов благополучно - зранку намагалися поплакати: за повір'ям, хто поплакав вранці - вечір проведе добре і весело.

Наші предки також вважали, що саме зараз варто вирушати на збір цілющих трав. У народі вірили, що народжені в цей день мають природжену схильність до цілительства.

У цей день боялися грози. Наші предки вірили, що у того, хто 9 серпня буде в полі працювати, гроза хліб спалить. Тому великим гріхом вважалося працювати, а особливо возити сіно і хліб.

Люди також вірили, що на Пантелеймона блискавка влучає в те місце або навіть в тварину чи людину, коли господар цієї землі чи тварини не дотримується святих приписів – працює на великі релігійні свята, порушує піст й навіть гірше – займається чаклунством.

Щоб залучити у будинок достаток - на стіл цього дня потрібно подати страви з капусти.

Що не можна робити 9 серпня

Вважали, що в цей день не можна працювати в полі. 

За народним повір'ям, у цей день не можна байдуже проходити повз чужу біду.

Говорили, святий Пантелеймон допомагав кожному - і жебракові в бідному районі, і злочинцеві в тюрмі. Вважали, що якщо в цей день з байдужістю поставитися до чужого горя, святий може покарати.

Сьогодні не можна грати в лотереї та азартні ігри. Уникайте в цей день авантюр і ризикованих пригод.

Народні прикмети на 9 серпня

  • Якщо завиваються качани капусти – осінь буде холодною.
  • Якщо мурахи вхід у мурашник закладають – скоро піде дощ.
  • Коники стрибають і стрекочуть – до сухої та ясної погоди.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень