Чому 14 березня не можна дивитись у дзеркало: народні прикмети

14 березня за новим церковним календарем православні згадують преподобного Венедикта

Святому Венедикту моляться про допомогу в сімейних справах, просять зцілення від хвороб.

З цього дня починали вже сіяти розсаду, орати землю і готуватися до робіт в полі. Приводили до ладу сараї, стайні, хліви, міняли підстилку, солому, чистили приміщення від бруду і гною.

Попутно проводили у цей день різні обряди, які, як вірили люди, дозволяли зберегти здоров'я домашніх тварин. Худобі на шию 14 березня вішали обереги, які, згідно з повір'ями, захищають від пристріту і псування.

За народними прикметами цього дня домашні тварини володіють магічною силою і можуть виконати будь-яке бажання. Для цього треба підійти до тварини і попросити пошепки допомогти здійснити задумане.

Також у цей день заговорювали дитячий переляк. Якщо дитина боїться залишатися одна, кричить по ночах, ховається під ліжком, то, вважали, потрібно заговорити воду і нею умити дитя.

Що не можна робити 14 березня

У цей день наші предки намагалися не дивитися в дзеркало. Особливо це стосувалося людей похилого віку. Вірили, що 14 березня березня вплив задзеркалля на людей сильнішає і тому витягує з людей їхню життєву силу.

Наші предки вважали, що не варто 14 березня точити ножі, полювати і рубати дрова. За повір’ям, це може привести до сварок.

Сьогодні також особливо шанували домашніх тварин і худобу. Тому сьогодні не можна їсти м’ясо. Також не можна 14 березня лаяти тварин та бити їх.

Народні прикмети на 14 березня

  • Якщо 14 березня мороз, то весь тиждень холодно буде.
  • Почути грім – до родючого літа.
  • Хмари швидко і високо пливуть – на гарну погоду.
  • Туман в цей день – до непогожого літа.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень