«Чітко, швидко і безкоштовно». Рівнянка розповіла, як вакцинувалася у Польщі

Вакцин вистачає усім

Першою у Польщі вакцинували медсестру. Фото Reuters

Усе зайняло не більше п`яти хвилин разом з підтвердженням у реєстратурі та чеканням в черзі, - так про свою вакцинацію розповідає рівнянка Софія, яка живе та працює в Польщі.

Дівчина вакцинувалася 25 травня у місті Щечин вакциною Pfizer.

 Узимку, коли кампанія з вакцинації у Польщі лише починалася, можна було записатися у чергу на польському сайті міністерства охорони здоров`я і чекати, поки підійде черга на вакцинацію твоєї вікової групи. Оскільки мені лише 22, я була впевнена, що чекатиму не раніше, ніж до осені, однак я вчора отримала свою першу дозу вакцини, - розповіла Софія.

Кампанія з вакцинації у Польщі проходить незрівнянно швидше, ніж в Україні. На кінець травня першу дозу вакцини отримали понад 18 мільйонів осіб – це майже половина населення Польщі. Повною дозою вакцинували майже 6 мільйонів.

Зараз вакцин у Польщі вистачає усім, дефіциту немає.

Спочатку вакцинували людей похилого віку і представників окремих професій – медперсонал, вчителів, поліцейських,  поступово перейшли до молодшого населення. Зараз можуть записатися на вакцинацію абсолютно усі охочі дорослого віку і навіть підлітки – останні, щоправда, лише за письмовою згодою батьків і лише препаратом Pfizer.

Софія записалася на конкретну дату, тільки-но з’явилася така можливість. Каже, що можна обрати на сайті місце вакцинації (конкретну лікарню або поліклініку), зручний час і бажаний препарат. Скажімо, якщо у когось є побоювання щодо вакцини AstraZeneka, можна обрати іншу. На вказаний при реєстрації номер телефону приходить СМС з підтвердженням, після цього треба пунктуально з`явитися у визначеному місці у визначений час. Процедура займає не більше 5 хвилин.

Спочатку треба було заповнити коротку анкету щодо самопочуття, загального стану здоров`я, алергічних реакцій на вакцини тощо і підійти з нею у реєстратуру. Переді мною було 7-8 людей, але черга рухалась дуже швидко – по кілька секунд на одну людину. Не просили показати жодні документи чи СМС-підтвердження – одразу скерували до кабінету щеплень. Молодий усміхнений фельдшер швидко і акуратно зробив ін`єкцію і попросив про всяк випадок почекати 15 хвилин у поліклініці у разі появи побічної реакції, - каже рівнянка.

Після цього потрібно підійти до реєстратури і домовитись про дату другої дози вакцини – за 40 днів після першої.

Українці та громадяни інших країн, які легально проживають у Польщі, можуть вакцинуватися на таких самих правах, як і поляки. Це безкоштовно і немає жодних обмежень.

Коли на початку весни вакцин було мало, ходили чутки, що іноземців вакцинуватимуть останніми, якщо вони проживають у Польщі тимчасово. Але зараз можуть записатися на вакцинацію усі охочі, навіть ті, котрі щойно приїхали до Польщі і не мають свого номера в держреєстрі, за яким зазвичай записують – вистачить навіть номера закордонного паспорта.

Ангеліна Ралко,

Щечин

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень