29 квітня – Чистий четвер – як не втратити достаток: звичаї, прикмети та заборони дня (ФОТО)

Сьогодні вода стає цілющою

Чистий четвер – це особливий день для православних християн. Також його називають Страсним четвергом, адже він припадає на Страсний тиждень, останній тиждень перед Великоднем.

Чистий четвер є першим з трьох днів, які ще називають «Велике тридення» в християнстві. 

Згідно з Євангеліями, за три дні до розп'яття Ісус зібрав апостолів на останню трапезу - Таємну вечерю. Того вечора Спаситель омив ноги учням, показавши тим самим приклад братської любові і смиренності, розділив з ними хліб і вино, а також сказав, що хтось із них найближчим часом видасть його.

Так і сталося: в ніч з четверга на п'ятницю Юда Іскаріот продав Ісуса за 30 срібняків.

 

Традиції Чистого четверга

Саме у цей день Страсного тижня важливо очиститися, бо назва свята говорить сама за себе. Очиститися потрібно не лише фізично, але й духовно.

Здавна вважалося, що вода у Чистий четвер набуває цілющих властивостей. Тому в цей день необхідно скупатися, але бажано зробити це на світанку.

Викупавшись, люди набирали зі свого купелю відро води та виливали її на дорогу – «щоб там усе лихо зоставалося».

У Великий четвер особливого значення набуває свічка, яку у цей день називають «страсною», бо приносять її зі спеціальної літургії, де увечері служиться послідування Святих і Спасительних Страстей Господа нашого Ісуса Христа.

Під час цієї служби читаються дванадцять Євангелій, тобто 12 уривків зі всіх чотирьох Євангелій, де йдеться про страждання Христа перед розп'яттям.

Існує також звичай нести після вечірнього богослужіння запалену свічку (з якою простояли всю службу) додому, та на порозі дверей до свого будинку вгорі накреслити димом від вогню хрест. Зі страсною свічкою проходилися по оселі, промовляючи молитву. У такий спосіб домівку очищали від зла.

Цілющого значення у цей день набуває і сіль, яка називається четверговою. Усі після купання повинні були кинути дрібку солі в глечик. Таким чином, вона ставала оберегом на весь подальший рік.

в Чистий четвер тричі перераховували всі гроші, які є в будинку: до сходу сонця, опівдні і після заходу сонця.

 

Вважалося, що після цього цілий рік в сім'ї буде достаток і благополуччя.


Що потрібно зробити у Чистий четвер

У Великий четвер чистим повинен бути не лише вірянин, але і його оселя та обійстя. Наші предки традиційно прибирали у хатах, коморах, замітали подвір'я, білили стовбури дерев у дворі, в садку й за двором. Зібране сміття палили серед двору, щоб «очистити землю від зими, смерті й усілякої нечисті».

Здавна вважається, що прибираючи у Чистий четвер, можна знайти загублені речі.

За повір'ям, брудну воду після прибирання не варто виливати в межах дому, бо негативна енергетика такої води може негативно вплинути на подальше життя. Тому краще виливати її в місцях, де нічого не росте, наприклад, на камені або дорогу.

Ще одним важливим таїнством у Чистий четвер є приготування Великоднього меню.

Саме цей день багато господинь вважають найсприятливішим для випікання пасок, розфарбовування яєць та приготування інших святкових страв, які через піст до неділі куштувати не можна.

Що не можна робити у Страсний четвер

У Чистий четвер ще триває піст, тому цього дня не можна їсти скоромну їжу. Багато вірян у цей день не вживають гарячих страв.

Не варто у Великий четвер залишати невимитий посуд та невипрану білизну.

У Чистий четвер і до Великодня не можна віддавати з дому нічого цінного, а також позичати гроші, тому що разом із цінностями можна «віддати» і добробут.

У Великий четвер не можна позичати гроші


Народні прикмети на Чистий четвер

Якщо в Чистий четвер дощитиме – чекай дощову весну.

Яка погода в Чистий четвер – така ж буде і на Вознесіння.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень