Чим небезпечне сонце та як правильно засмагати: поради рівненської лікарки (ФОТО)

«Згоріти» можна навіть у воді

Фото із сайту Pexels
Фото із сайту Pexels

Тривале перебування на сонці може викликати алергію.

Перші ознаки алергії на сонце можуть проявлятися раптово або через 4-6 годин.

Алергія на сонце може виникати у людей, які страждають на фотодерматоз, розповіла рівненська лікарка-дерматовенеролог Рівненського обласного шкірно-венеричного диспансеру  Інна Телесницька Суспільному.

Чим небезпечний фотодерматоз?

 

Фотодерматоз – це захворювання, що виникає від прояву сонячних променів та вражає переважно відкриті ділянки шкіри. Є також різна етіологія фотодерматозів: вроджені та набуті.

До вроджених відносять: пігментна ксеродерма – це вроджене захворювання, яке має навіть свій злоякісний перебіг. Вроджені фотодерматози – це генетична схильність, яка передається генетично, але вони є рідкісним й діагноз виставляє спеціаліст.

До набутих фотодерматозів відносять: сонячний свербець, сонячну екзему, сонячний хейліт – це захворювання слизової оболонки губ, червоної облямівки губ, сонячна кропив'янка, сонячний дизгідроз – йде порушення функцій потових залоз, від впливу сонячних променів, сонячна стійка еритема, пізня больозна порфірія.

Як лікувати фотодерматоз?

Фото із сайту Pexels
Фото із сайту Pexels

Найкраще – це попередження, профілактика. Перед тим, як поїхати на море, слід себе підготувати. В раціон включати продукти, багаті вітамінами А – це дасть шкірі певний захист. Вітамін С – укріплює судинну стінку. Слід вживати продукти з каротинами: морквяний сік, морква, абрикоси, помідори – це продукти, які будуть допомагати шкірі адаптуватись до надмірних проявів сонячних опіків.

 

Також потрібно пити багато води, щоб була підвищена гідратація і шкіра буде вже більш захищеною. Не перебувати під прямими сонячними променями.

 

Якщо перший фототип шкіри, то використовувати фотозахисні креми з хорошим фільтром захисту, не менше 30 spf. 30,40,50 – це знову ж таки залежить від типу шкіри, на який наносити захист, – пояснила лікарка.

 

Чи впливає вода на фотодерматоз?

Фото із сайту Pexels
Фото із сайту Pexels

Звичайно впливає, тому що наша шкіра вже пошкоджена під впливом сонячних променів. Вода у водоймі стерильною бути не може й апріорі там уже живуть різні мікроорганізми, бактерії вірусні та грибкові, будь-що може бути.

 

І знову ж таки, якщо вода в басейні, то вона хлорована, то теж має додаткову алергічну дію на шкіру, бо від впливу сонячних променів ми маємо еритему і сухість, а коли у нас шкіра суха, то там йдуть мікротріщинки, а це відкриті ворота для попадання будь-якої вторинної інфекції, – пояснює Інна Телесницька.

 

Чим небезпечний фотодерматоз для людського організму?

Фото із сайту Pexels
Фото із сайту Pexels

Є алергічні прояви, які можуть бути раптовими. Є такі, що проявляються через певний період, 2-3 години. Будь-яка алергічна реакція й найскладніші її прояви – може призвести до набряку Квінке, про це слід ніколи не забувати. Анафілактичний шок, а це вже невідкладна допомога й тут людина потребує реанімаційних заходів, – розповіла лікарка.

 

Як проявляється фотодерматоз

Фото із сайту Pexels
Фото із сайту Pexels

Існує чотири фототипи шкіри. Найбільш чутливі до інсоляції блондини та руді, а найменш чутливі брюнети та мулати – вони найменш схильні до сонячних опіків. Тому що шкіра містить той пігмент меланін, який надає їй забарвлення та захищає від ультрафіолетових променів. Він знаходиться в епідермісі та під впливом сонячних променів там відбувається синтез вітаміну D.

 

Також існує декілька ступенів чутливості шкіри: чутлива, гіперчутлива та алергічна, тому різні прояви та різні страждання.

 

Легке почервоніння, легка еритема, лущення та свербіж, а коли гіперчутлива, алергічна, то це можуть бути тяжкі клінічні прояви: кропив'янка, гострий сонячний дерматит, може супроводжуватись печією, відчуттям, що пече горить, болючість, озноб, підвищення температури тіла, тахікардія, запаморочення, втрата свідомості, сонячний тепловий удар – це вже такі важчі прояви, – пояснила лікарка-дерматолог Інна Телесницька.

 

Як правильно засмагати й купатись: поради

За словами лікарки, найбільш безпечно перебувати на сонці до 9 години ранку. А потім лікарка рекомендує одягати батистову сорочку чи парео. Перед тим, як йти засмагати, обов'язково потрібно випити антигістамінний засіб. Продовжити засмагати під відкритим сонцем дерматологиня радить після 16 години.

Фото із сайту Pexels
Фото із сайту Pexels

Ми людям пояснюємо, що можна засмагнути й в тіні, там йдуть розсіяні сонячні промені, бо надмірний вплив, так званий сонячний опік, він проявляється через 4-6 годин після перебування на сонці.

 

На наступний день після сонячного опіку вже людина просто не може вийти на вулицю. Можна згоріти, перебуваючи й у воді. Тому що у воді людина не відчуває підвищеної температури, себе почуває комфортно, а сонячні промені заломлюються і проникають до 1,5-2 метри на глибину. Тому, купаючись, можна набагато швидше згоріти, ніж на суші.

 

Все має бути дозовано: побули 10-15 хвилин, немає ніяких проявів – потрібно дати шкірі охолонути, побути в тіні, все має бути дозовано та в міру, – пояснила спеціалістка.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень