Чи законний меморандум, який ширять у школах Рівного: відповідь освітнього омбудсмена

Він схвалює, але не все

На фото ліворуч - Сергій Горбачов

Ми писали про те, що у батьківських чатах Рівного ширять проєкт меморандуму співпраці між учасниками освітнього процесу: педагогами, ліцеїстами та батьками.  

І він викликає неоднозначну реакцію батьків.

Бо у ньому нема правил для учителів, а лише для батьків та учнів, прописана вимога про діловий стиль одягу для школярів і передбачено не допускати до шкіл вільно батьків.  

Також вимоги цього проєкту документу коментували у міському управлінні освіти Рівного та в обласному департаменті освіти. 

Якщо правила - то для всіх

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов схвально відгукнувся щодо ідеї впровадження меморандуму у школах, але не про весь його зміст.

Вітаю впровадження меморандуму. Угоди про співпрацю – це законно. Але питання, чи відповідає зміст цього документа закону і наскільки коректно він складений, наскільки погоджений сторонами. 

Так, освітній омбудсмен вважає, що у меморандумі мають бути прописані правила і для вчителів.

Це питання справедливості, рівних і всеохопних вимог. 

Чи законна вимога про стиль одягу для учнів 

Окрім цього, за словами Сергія Горбачова, вимога про діловий стиль одягу для школярів – незаконна.

Вимога про діловий стиль без визначення, що це конкретно, може давати великий простір для маніпуляцій. Тобто фактично школа намагається ввести шкільну форму.

 

Але указ про обов’язкову форму у школах давно у державі скасований.  Тож у меморандумі достатньо було прописати вимогу одягати чистий і охайний одяг. 

І додав.

Також діти в одязі для навчання можуть слідувати певному брендингу закладу. Це може бути  емблема школи, значок чи інша деталь.

 

Але за умови, що цю емблему діти носять добровільно, без жодного примусу, звісно, що вона не повинна багато коштувати. Стиль цієї емблеми мають визначати діти та батьки, без примусу керівництва школи. 

 

Про недопуск до школи батьків

Також, каже освітній омбудсмен, батьки є учасниками освітнього процесу і мають право відвідувати школу.

Україна – дуже ліберальна країна у цьому питанні. Бо у багатьох країнах Європи вхід батькам до школи – заборонений. У нас такого нема.

 

Але прихід до школи батьки мають погоджувати з адміністрацією, з педагогом. Адже не на кожен урок можна приходити. Скажімо, присутність батьків на контрольній роботі відволікатиме учнів.

 

Розумію, що деякі мами готові своїх дітей водити за руку і до 40 років, але батьки мають давати можливість дітям ставати самостійними. Скажімо, 1-класникам, щоб адаптуватися до школи, достатньо місяця. Далі їх не потрібно водити у клас за руку.

 

До речі, мій досвід (а я був директором школи) показує, що коли батькам не забороняють ходити до школи, то лише 0,02% з них приходять на уроки до своїх дітей. Тобто відсутність заборон робить цей процес нецікавим.  




Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень