Чи справді заблокують рахунки пенсіонерам, які не пройшли ідентифікацію

Що кажуть юристи

Пенсіонери-ВПО «першої хвилі», тобто ті, хто перемістився до 24 лютого 2022 року, повинні кожні 6 місяців проходити ідентифікацію задля продовження виплати пенсії. У мережі поширюють інформацію про те, що блокують рахунки тим пенсіонерам, які не пройшли ідентифікацію.

Чи дійсно це так, розповідає РБК-Україна із посиланням на публікацію Юридичного порадника для ВПО у Facebook.

Чи блокують рахунки, якщо не пройти ідентифікацію

Як повідомляє Міністерство соціальної політики України, розповсюджувана ЗМІ інформація про блокування банківських карток таких пенсіонерів через відсутність руху коштів на них не відповідає дійсності, оскільки:

  • в нормативних актах, які регулюють сферу соціального забезпечення немає жодної норми, яка б передбачала таке блокування
  • Мінсоцполітики не має ані повноважень, ані технічної можливості впливати на діяльність банків щодо блокування банківських карток

Чи означає це, що рахунок не може бути заблокований

Ні. Блокування рахунків, на яких тривалий час відсутній рух коштів, здійснюється банками на підставі їх внутрішніх правил, - пояснюють юристи.

Вони додають, якщо пенсіонер з числа внутрішньо переміщених осіб, який став на облік як ВПО до 24.02.2022 року, не користується своєю банківською карткою протягом тривалого періоду (не менше 6 місяців), і по такій картці немає руху коштів, пенсія такій особі продовжує нараховуватись, але до моменту зʼясування обставин не перераховується на її картковий рахунок.

Навіщо проходити ідентифікації пенсіонерам-ВПО

Значна частина пенсіонерів з-поміж ВПО, які перемістились до 24.02.2022 року, проживає на тимчасово окупованій території. У такій ситуації держава не має можливості зʼясувати інформацію щодо того, чи власник картки не втратив до неї доступ (і нею згодом можуть скористатися шахраї) і чи є людина живою.

— Саме тому, для продовження виплат таким особам, було прийняте рішення проводити ідентифікацію отримувачів пенсії, - пояснюють юристи.

Що відбувається з пенсією, якщо рахунок заблокований банком

Допоки пенсіонер не підтвердить свою особу - тобто, не пройде ідентифікацію, пенсія і далі нараховується Пенсійним фондом, але не перераховується на картку. Як тільки людина виходить на зв'язок і підтверджує свою особу, нараховані виплати перераховуються такому пенсіонеру на його рахунок.

Як пройти ідентифікацію

До 31 березня 2024 року вказаним вище особам необхідно пройти ідентифікацію в один з доступних способів:

  • особисто звернутися із документом, що посвідчує особу до сервісних центрів Пенсійного фонду
  • авторизуватися в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою електронного підпису «Дія.Підпис»
  • у разі проживання за кордоном особисто звернутися до закордонної дипломатичної установи України для посвідчення факту, що особа є живою
  • пройти ідентифікацію по відеоконференцзв'язку

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень