Чи можна проігнорувати повістку у дверях та поштових скриньках: Пояснили юристи

За вас можуть підписатися навіть сусіди

Під час воєнного стану в Україні чоловіки можуть отримати повістку  вдома, на вулиці, в закладах тощо. Процес оформлення повісток ретельно регламентований законодавством.

Однак стаються випадки, коли повістка військовозобов'язаним особам залишається у дверях їхніх домівок чи поштових скриньках. Юристи Безоплатної правової допомоги пояснили, чи має така повістка юридичну силу та чи зобов'язує людину з'явитися до військкомату.

Законодавство України не встановлює конкретного місця, де не можна вручати повістки. Проте, щоб повістка вважалася врученою.

 

Вона повинна бути передана особисто в руки адресату, який має поставити підпис, що свідчитиме про її отримання. Якщо ж повістка просто залишена у дверях, то вона не має правових наслідків для військовозобов'язаного.

Юристи підкреслюють: залишена повістка у дверях, поштовій скриньці або іншому місці без особистого підпису військовозобов’язаного вважається недійсною. Це ж стосується і ситуацій, коли про отримання повістки, коли підписуються інші особи — сім'я чи сусіди. У такому випадку вона також не має юридичної сили.

Хто має право вручати повістки

Згідно з правилами мобілізації, вручати повістки можуть:

  • представники ТЦК та СП в межах своєї адміністративної території;
  • органи місцевих адміністрацій;
  • представники виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних рад;
  • керівники підприємств, установ та організацій.

Як діяти, якщо повістку залишили у дверях чи поштовій скриньці

Якщо повістку залишили без вашого підпису, ви маєте право не з'являтися до ТЦК, оскільки така повістка вважається неврученою. Закон України вимагає, щоб військовозобов’язана особа отримала повістку особисто і підписала її.

Лише з моменту підпису починається відлік терміну, в який особа має з’явитися до ТЦК. Вручення повістки під час воєнного стану не регламентується окремим нормативно-правовим актом, однак діє постанова Кабміну, що регулює підготовку та проведення призову на строкову службу та за контрактом.

Джерело: TELEGRAF

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Палаєвська

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень