Чи допоможуть сонячні панелі на балконах під час відключень: скільки струму дасть система вартістю 10 тисяч грн

Недешева станція окупиться за 5 років

В Україні через масштабну атаку РФ на енергооб'єкти повернулися жорсткі графіки відключення світла. При цьому завдяки сонячній погоді все ще є можливість самостійно генерувати струм. Сонячна панель вартістю близько 10 тисяч грн може за рік генерувати 260 кВт/год, пише OBOZ.UA.

У сонячний період року генерації струму вистачить на заряд телефону та підтримку роботи ноутбука.

З тарифом, що діє, така станція окупиться через 5 років, а з новою ціною – майже через 9 років. Хоча насправді за цей період вартість електроенергії, ймовірно, зросте. Тож терміни, за які панель окупиться, зменшаться.

До речі, на Одещині така сама станція може генерувати 306 кВт/год електроенергії вже на 1 321,9 грн на рік.

Панелі значно подорожчали після вимкнення електроенергії. У деяких магазинах ціна виросла на 300%. Тож про окупність таких панелей не йдеться, це швидше спосіб отримати альтернативне джерело енергії.

Якщо враховувати тільки вартість панелі і вважати, що зарядну станцію типу EcoFlow ви вже маєте, то вартість кВт/год електроенергії, що виробляється на балконі, складе близько 1,1 грн. Це за умови, що протягом гарантійного терміну в 20 років ви продовжите ефективно використовувати панель.

В Україні з 20 липня почали працювати фінансові програми для підвищення енергонезалежності споживачів – зокрема кредитування під 0% на 10 років для придбання сонячних панелей та іншого енергообладнання. При цьому фінустанови вже розпочали прийом заявок на такі пільгові кредити.

Деякі банки вже навіть схвалили перші позички. Як пояснили в Міненергетики, нові програми спрямовані на те, що:

  • власники приватних та мешканці багатоквартирних будинків зможуть облаштувати автономні джерела енергії;
  • бізнес зможе реалізувати енергетичні проєкти різної складності задля забезпечення себе власним джерелом генерації та стабільної роботи.

У відомстві запевнятимуть, що кожен бажаючий придбати сонячні панелі із системами накопичення електроенергії або вітрові установки може отримати кредит. За ним повністю компенсують процентну ставку протягом терміну кредитування.

Сума кредиту для домогосподарств – 480 тис. грн. З року кредитування становить 10 років.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень