Новий випадок сказу на Рівненщині підтвердився. Чи є вакцина для людей?

Власники домашніх тварин не знаходять спільної мови із ветеринарами і не хочуть робити щеплення

Стосунки між власниками тварин та фахівцями Держпродспоживслужби, зокрема ветеринарами, погані. 

Про це заговорили після останнього підтвердженого випадку сказу на Рівненщині. Йдеться про ситуацію, коли чоловіка покусав кіт. Це сталось у Дубенському районі.

Через відсутність нормального діалогу між людьми тварини залишаються без важливих щеплень, розповів заступник начальника обласного управління Держпродспоживслужби Олександр Костюк.

За словами фахівця, ветеринари, які працюють в районах області, самі обходять усі господарства та пропонують безкоштовно щеплювати тварин. Втім зустрічають нерозумніння та навіть спротив. Як результат - зростання кількості випадків захворюваності, які несуть негативні наслідки в першу чергу для людей.

Ситуацію пояснив Олександр Костюк:

Останній випадок сказу і справді зареєстрований у селі Варковичі, Дубенського району. Там був скажений кіт, вкусив власника. Нині там тривають заходи з локалізації та ліквідації захворювання. В районі карантин. Зауважу, що проблема й у тому, що власники тварин відмовляються від вакцинації. А вакцини в області достатньо. Більше того, вона безкоштовна. Держава закупила необхідну кількість. Головне - порозумітись власнику тварини та ветеринару. Якщо щеплення від сказу не зроблене вчасно, то наслідки можуть бути плачевні.

Під час кожного зареєстрованого випадку сказу люди б'ють на сполох, адже бояться, що вакцини від сказу немає.

В обласному лабораторному центрі запевнили, що завжди прикладають максимум зусиль для того, аби врятувати людину, яку вкусила скажена тварина.

Загалом ситуацію із наявністю антирабічної вакцини роз'яснила лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій обласного лабораторного центру Валентина Томицька:

Вакцина є. Можливо, не у достатній кількості, але вона в області є. Часто доводиться перекидати, так би мовити, певну кількість доз вакцини з одного району в інший. Тобто передавати туди, де вона необхідна. Головне у нашій роботі - врятувати життя людини. Зауважу, що вакцину купують за кошти місцевих бюджетів, а мала б закуповувати держава, централізовано. Втім, головне, що ми можемо рятувати життя людей. 

До слова, нещодавно у лісовому масиві у Демидівському районі застрелили скажену лисицю. У цьому районі почався карантин. Людину, яку вкусила лисиця, на щастя, врятували. Так само, каже Валентина Томицька, надали допомогу постраждалим людям у Гощанському районі. 

Нагадаємо, загалом від початку року скажених тварин виявляли у 41 населеному пункті Рівненської області. А це 49 скажених тварин, яких умертвляли та спалювали.

Ветеринари просять людей не вбивати тварину, яка напала на людину. Тварину треба ізолювати до приїзду ветеринара. Це потрібно для того, аби фахівці з'ясували, чи справді тварина була хворою. 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень