«Бо особлива!»: рівнянці відмовили у працевлаштуванні через інвалідність

Чи законна відмова і як за таке карають

Про цей випадок Радіо Трек розповів тато дівчини з інвалідністю. За його словами, доньці відмовили у працевлаштуванні, коли дізналися про її інвалідність. 

У міському Департаменті соцполітики нас поінформували, що до них скарг на відмову у працевлаштуванні інвалідів не надходило. Говорить начальник Департаменту Сергій Черній:

Це потрібно у Фонд інвалідів звертатися. Тоді роботодавця оштрафують.

 

А ми такими питаннями не займаємося. Тільки здійснюємо виплати людям з інвалідністю. 

 

«Читайте ІПР»: можливо, відмова - законна?

Заступник директора Рівненського обласного фонду соцзахисту осіб з інвалідністю Ярослав Єлагін пояснив, що у них теж таким не займаються:

Ми оплачуємо навчання, протезування людей з інвалідністю.

 

Сприяємо їм у працевлаштуванні - це здійснюємо відшкодування ЄСВ (єдиного соціального внеску) роботодавцям за працевлаштування таких людей. Тому вони нині зацікавлені брати на роботу осіб з інвалідністю.

 

А юридичним захистом інвалідів ми не займаємося. Це потрібно звертатися у Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, де безплатно проконсультують і допоможуть звернутися у суд, або йти до управління Держпраці. 

Окрім цього, Ярослав Єлагін додав, що може таке бути, що роботодавець відмовив законно:

Перед тим, як брати на роботу людину з інвалідністю, роботодавець запитує її ІПР - індивідуальну програму реабілітації, видану медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) при встановленні групи інвалідності.

 

Там вказано, з чим інваліду протипоказано працювати: наприклад, зір чи психіку навантажувати.

 

Можливо, роботодавець мав законні підстави для відмови, бо побачив в ІПР дівчини протипоказання саме до цієї роботи.

 

Чи законна відмова - розбереться інспекція Держпраці

Інвалідам не мають права відмовляти у працевлаштуванні. Адже так говорить Конвенція про права осіб з інвалідністю, до якої приєдналася Україна, говорить  начальник відділу управління інспекційної діяльності у Рівненській області Західного регіонального управління Держслужби з питань праці Маргарита Захарчук: 

Відмова можлива лише, якщо людина з інвалідністю може нести загрозу собі чи навколишнім, якщо їй заборонене психічне чи фізичне навантаження тощо. Все це вказується у висновку МСЕК. 

 

У разі якщо відмова - безпідставна, потрібно звертатися до нас. Ми тоді вийдемо на перевірку до роботодавця. 

В управління, каже вона, надходять скарги від людей з інвалідністю. Вони - одиничні, але є.

Це, приміром, коли людину залучають до необумовлених трудовим договором робіт, чи примушують працювати у нічний час.

 

А роботодавці можуть це робити лише за наявності згоди людини з інвалідністю. 

 

Скаржаться інваліди і що їх не відпускають у відпустку на ту тривалість, що передбачена законом, а скорочують її. 

 

Щодо покарання роботодавця за порушення трудового законодавства, то, пояснила Маргарита Захарчук, в період дії воєнного стану з роботодавцями проводили лише превентивну, роз'яснювальну роботу. І порушення вони усували.  А з 16 червня дозволили перевіряти роботодавців. 

Вона радить людям з інвалідністю скаржитися на порушення їхніх трудових прав на електронну пошту чи Фейсбук сторінку управління, або за телефонами: 62-10-33, 096-354-66-91.

Скільки людей з інвалідністю допомагає працевлаштувати держава?

За перші шість місяців цього року послугами служби зайнятості скористалися 859 людей з інвалідністю. Статус безробітного мали 813, 526 отримували допомогу по безробіттю, 590 скористалися профінформаційними послугами, розповіла завідувачка сектору інформаційної роботи Рівненського обласного центру зайнятості Людмила Суховецька.

За сприяння служби зайнятості працевлаштовано 165 людей з інвалідністю, з них 2 - на нові робочі місця із здійсненням компенсації витрат підприємцям у розмірі єдиного внеску та 3 - з компенсацією 50% фактичних витрат на оплату праці за працевлаштування безробітних.

 

Професійне навчання проходили 48 безробітних з інвалідністю. Вони опановували професії адміністратора, водія автотранспортних засобів, касира (на підприємстві, в установі, організації), манікюрника, слюсаря з ремонту колісних транспортних засобів, коваля ручного кування, а також навчались на курсах цільового призначення за різними напрямами.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень