Черешня – королева ягід: Все, що потрібно знати про корисні та шкідливі властивості черешні
Її називають вітамінною бомбою
Серед усіх літніх сезонних ягід найбільш обожнюваною, мабуть, є черешня. Адже вона не лише смачна, а й корисна.
Найпоширеніший вид черешні — з червоним забарвленням. Вона переважно солодша, ніж інші сорти.
Чорна з глибоким бордовим кольором зазвичай – великого розміру, соковита, солодка та м'ясиста. Насичений колір свідчить про вміст антоціанів, що робить її дуже корисною для серця.
Біла і жовта черешня більш щільна і менш солодка. Цей вид черешні містить багато вітаміну С, а ще вона безпечніша за інші сорти для алергіків.
Користь черешні для організму
- Пів кілограма черешні забезпечує добову норму вітаміну С.Вона багата на вітаміни групи В, вітамін А, Е, РР.
- Черешня містить багато натурального цукру, тому є неоціненним джерелом енергії.
- Черешня містить мелатонін, гормон, що відповідає за регуляцію сну.
- Тому якщо вас мучить безсоння, з'їдайте щонайменше одну жменю ягоди щодня.
- Регулярне споживання черешні не лише підтримує зір, а й робить його гострішим.
- У черешні аж 114 антиоксидантів. Серед них такі антиканцерогени, як кверцетин та антоціани. Завдяки їм черешня вважається чудовим засобом для профілактики раку.
- Черешня покращує травлення і допомагає знизити рівень холестерину. Вона це робить завдяки високому вмісту клітковини.
- Черешня, особливо темна, покращує роботу мозку. Поліфеноли черешні уповільнюють старіння мозку та процеси, що його супроводжують, такі як погіршення та втрата пам'яті, наприклад.
- Великий вміст заліза робить черешню продуктом, який потрібно споживати у разі анемії та недокрів'я.
Кому краще не їсти черешню
Не можна їсти яскраво забарвлену ягоду алергікам. Не рекомендується вживати черешню людям з гастритом з підвищеною кислотністю шлункового соку та за цукрового діабету. Не варто вживати черешню у разі порушення прохідності кишківника. Надмірне вживання черешні може привести до здуття живота, газоутворення, діареї.
Скільки калорій в черешні
У 100 г черешні - лише 50 ккал. Експерти радять споживати не більше 300 г черешні за один раз, а денна норма не повинна перевищувати 1 кг.
Джерело: tsn.ua
Радіо Трек: НОВИНИ