Богдан Гапяк: «Боротьба за крісло мера Рівного буде цікавою» (ФОТО)

До місцевих виборів лишилося п’ять місяців

[media=183238]Чим ближче до 25-го жовтня, тим більше в ЗМІ можна прочитати стосовно майбутніх виборів різні прогнози. Як експерт коментар надає голова найбільшої депутатської фракції у Рівнераді – «Європейська Солідарність», співвласник Фабрики нетканих матеріалів, Богдан Гапяк.

Про дату майбутніх виборів.

- Гадаю, вибори відбудуться вчасно. Поки рейтинг керівної в країні політичної сили лишається стабільно високим, для неї немає сенсу відтягувати цю подію. Отож

25 жовтня – відправна точка формування майбутніх місцевих рад.

Щодо системи формування виборчих округів у Рівному.

- Зупинюся лише на округах до Рівнеради, бо представляю саме цей орган. Практично вирішено, що буде чотири багатомандатних виборчих округи. Місцеві вибори відрізняються від загальнодержавних тим, що на них виборці більше звертають увагу на конкретні персоналії, а не тільки на партійний бренд. А запланована на жовтень система розподілу округів дає змогу применшити значення окремих осіб, і навпаки, збільшити вагу політичних партій. Це, знову ж таки, вигідно для «Слуг народу», які не мають яскравих лідерів у Рівному, натомість зберігають тут доволі високий рейтинг.

Саме при такому варіанті у них є шанс провести якомога більше своїх представників до Рівнеради.

Для багатьох нинішніх депутатів, що активно працювали в округах, це, навпаки, мінус. Адже територія їхнього округу розширюється щонайменше в десять раз, і природно, по інших вулицях, особливо віддалених від меж округу зразка 2015 року,  про роботу конкретного депутата знають небагато виборців.

Стосовно діяльності Рівнеради  VІІ скликання.

- Безумовно, підсумок нашої роботи оцінюю позитивно.  Хай не на п’ять, але на тверду четвірку, це точно. І не тому, що я сам є депутатом. Доводилося спілкуватися з багатьма людьми, які нечасто бувають у Рівному і саме для них зміни або відсутність змін найбільш помітна. Ось вони і відзначають, що Рівне стало більш ошатним, сучасним та стильним.  Якісно змінилися вулиці, сквери, парки міста, вони стало охайнішими та зеленішими, у дворах побільшало сучасних спортивних та дитячих майданчиків, на окремих околицях виросли цілі фешенебельні мікрорайончики, утеплено та відремонтовано десятки багатоповерхівок, проведено капітальний ремонт дорожнього полотна та тротуарів на Шухевича та Макарова, на тій же Макарова будується сучасний спорткомплекс, розпочалася реконструкція центрального міського стадіону «Авангард». І це тільки частина від того, що вдалося виконати.

Зрештою, у нас є ще п’ять місяців, аби прийняти ряд важливих для міста рішень.

Про розстановку політичних сил у майбутній Рівнераді.

- Припускаю, що її персональний склад зміниться приблизно на половину. Багатьох нинішніх депутатів у міській раді VІІІ скликання не буде. Для такого прогнозу є і суб’єктивні причини, пов’язані, як на мене, з пасивністю окремих депутатів, яким буде важко переконати виборця ще раз  віддати за них голос, так і об’єктивні, пов’язані зі зміною політичної кон’юнктури в державі загалом та з модифікацією системи виборчих округів у Рівному, про що я вже сказав.

Гадаю, без проблем потраплять до Рівнеради три партії

«Слуга народу», «Європейська Солідарність», «Батьківщина» і, з великою ймовірністю, «Свобода».  Але, напевно, ними склад міськради не обмежиться, бо на кожних виборах туди потрапляють одна-дві маленьких або місцевих партії. Зокрема у 2015-му році такими партіями були «Громадський контроль» та УКРОП. Тому очікую у наступному складі Рівненської міської раді мінімум п’ять, а можливо, навіть і шість депутатських фракцій.

Стосовно участі у виборах міського голови

- Неодноразово зустрічав інформацію у різних рівненських виданнях про те, що я йду в мери. Виявляється, що журналісти та експерти знають те, чого я сам ще не знаю (посміхається). Не виключаю такої можливості, але рішення ще не прийнято.

А ось в депутати піду, це точно

Взагалі, дуже цікаво буде спостерігати за боротьбою за крісло міського голови. Хоча б тому, що у 2010-му та 2015-му роках був явний фаворит перегонів – Володимир Хомко, тепер же шанси будуть у багатьох політиків. Особливо цікаво, кого висунуть «Слуга народу» та «ЄС». Ходять чутки, що на роль кандидата від «Слуг» претендують щонайменше десяток осіб, серед яких навіть і чинний нардеп Дмитро Соломчук. Матимуть шанси політики, які набрали чимало голосів по Рівному на останніх парламентських виборах у ролі кандидатів у народні депутати – О. Осуховський, О. Курсик, О. Муляренко, М. Бляшин, якщо, вони, звісно, братимуть участь у перегонах. Однозначно, з’являться і «темні конячки».

Одним із фаворитів буде чинний міський голова В. Хомко

Попри велику кількість критиків його роботи. Але точніші прогнози можна буде робити після офіційного старту виборчої кампанії та власне, реєстрації кандидатів.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Олег Нечидюк

Олег Нечидюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень