Біорізноманіття – важлива складова живої планети (ФОТО)

Чому так важливо піклуватися про екосистему нашої планети та ареали існування конкретних видів живих організмів

Проблеми збереження різноманіття живих організмів та екосистем

Згідно з дослідженнями вчених, регіони з більшим біорізноманіттям мають багатші природні ресурси. Біологічне різноманіття – система всіх життєвих форм, котрі існують на Землі.

Що таке біорізноманіття. Основні його види

Біорізноманіття – це генофонд планети, який адаптується у глобальному сенсі під зміни зовнішніх умов. Вчені визначають три основні види біологічного різноманіття:

  • генетичне. Всі можливі гени рослин, тварин, мікроорганізмів, грибів;
  • видове. Внутрішньовидове багатство живих організмів;
  • екосистемне.

Навколишнє середовище з усіма його жителями треба дбайливо берегти. Не варто просто розважатися, забувши про навколишній світ. До всього треба ставитися відповідально: від гри в кращі казино до стану невеликого лісу біля дому. 

Навіщо людині зберігати різноманіття 

Стійкість екосистем планети визначається за кількістю існуючих видів. Більшість дослідників погоджуються, чим більше видів існує, тим більша стійкість екосистеми перед негативними впливами:

  • погода;
  • агресивні сусідні види;
  • зміна середовища та ін.

У кожній екосистемі живі організми взаємодіють між собою через складні харчові зв'язки. Втрата однієї ланки (виду) може призвести до зміни функцій другої ланки. Вільне місце може зайняти хижак, котрий знищить практично все живе навколо. Тобто в той момент, коли кількість видів зменшується до критично низького рівня, може виникнути дисбаланс в екосистемі. Він призводить до ще більшої втрати видів. А це має надзвичайно серйозні наслідки:

  • зниження поживної бази; 
  • втрата родючих ґрунтів; 
  • порушення біологічного колообігу.

Біорізноманіття систематично зіштовхується із новими агресивними умовами існування. Для живих організмів вони часто є фатальними. Особливо небезпечними виявляється:

  • закислення океану;
  • глобальна зміна клімату;
  • зникнення лісів;
  • опустелювання. 

Вплив людської діяльності на природу надзвичайно великий. Людина часто призводить до руйнування природних ареалів тварин, рослин і морських організмів. А це веде за собою зменшення популяцій організмів або повне їх зникнення.

Згідно з даними Всесвітнього фонду дикої природи, починаючи з 1970 року планета поступово втрачає своїх жителів. Зникло понад 60% популяцій ссавців, птахів, риби, рептилій і земноводних. Швидкість зникнення видів значно виросла в результаті активізації людської діяльності (з появою гарних технічних засобів).

З метою збереження біорізноманіття і зменшення негативного впливу людства на екосистеми, ООН прийняла Конвенцію про охорону біорізноманіття. Щоб не допустити катастрофічних наслідків, варто і надалі приймати додаткові заходи, спрямовані на збереження біорізноманіття та природних ареалів живих організмів.

Участь в азартних іграх може викликати ігрову залежність. Дотримуйтеся принципів відповідальної гри

- на правах реклами

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень