Біля Рівного буде «казкове містечко», а туристів чекають бурштинові озера (АУДІО/ФОТО)

Рівненщина матиме туристичний потенціал, тоді коли місцеві громади почнуть серйозно працювати над розвитком туристичної інфраструктури. Це вже роблять місцеві активісти на Рівненщині. В ефірі програми «Відкритий мікрофон» розповіла керівник туристичної фірми «Олександра» Олександра Коваленко. Також гостя ефіру поділилась деталями очікуваного цьогорічного відпочинку в Україні та за кордоном, туристичні родзинки Рівненщини та «казкове містечко» біля Рівного.


– Цьогоріч через пандемію коронавірусу туристична галузь переживає чи не найбільшу кризу. Хоча деякі країни вже почали відкривати свої кордони для туристів, в Україні ситуація все ще залишається складною. Що на сьогодні відбувається в Україні у галузі туризму?

– Справді, для туристичної галузі пандемія коронавірусу стала чи не найбільшою кризою в її історії. Те, чого раніше ми навіть не могли уявити, сьогодні стало реальністю. Світ закрився на великий ключ. Постраждали не лише туроператори та турагентства, а й інші галузі, які надають супутні послуги. Але є й хороші новини: туризм починає відновлюватися. Першою країною, яка вже з 1 липня готова прийняти українців, є Туреччина. Хочу наголосити, що коронавірус вніс свої корективи у роботу галузі. Тож туристи, які хочуть цьогоріч відпочити за кордоном, мають знати дві речі: по-перше, чи не входить країна, до якої ви їдете, у так звану «червону зону» (це означає, що повернувшись звідти, людина буде змушена два тижні бути на самоізоляції). І, по-друге, чи не потрапите ви на карантин у тій країні, до якої мандруєте. Наприклад, на сьогодні такою країною, у якій потрібно буде побути на самоізоляції по приїзді, є Греція.

А ось Туреччина нині належить до країн «зеленої зони». По прильоті туди людина проходить температурний скринінг в аеропорту. У випадку виявленої підвищеної температури їй безкоштовно зроблять тест на коронавірус, на результати якого людина очікуватиме в аеропорту. Якщо він буде негативним, турист продовжує свою мандрівку до готелю. Не виключено, що найближчим часом свої кордони для українців відкриють також Єгипет та Албанія. Принаймні наміри такі є. Важливо також пам’ятати, що зараз дуже багато інформації «гуляє» інформаційним простором про те, за яких умов можна чи не можна виїжджати за кордон. Моя порада – слухати перевірених фахівців, туроператорів і турагентства, яким ви довіряєте, щоб не виникало неприємних несподіванок.


– Українці вже почали цікавитися відпочинком?

– Безумовно. Багато хто звертає свою увагу саме на Туреччину. Серед таких клієнтів й ті, які замовляли у нас тури по ранньому бронюванню на дальні маршрути. Вже маємо заброньовані тури на липень. Туристи детально розпитують, як вони мають відпочивати, адже підхід у роботі готелів дещо змінився. Наприклад, готелі в Туреччині скасували анімаційні програми, аквааеробіку, туристам потрібно дотримуватися санітарно-епідеміологічних норм в басейнах та ресторанах. Хоча у готелях високого рівня ці зміни не відчуватимуться. Адже там і раніше не було величезного скупчення людей, оскільки вони мали достатньо ресторанів на території готелю.

– Система all inclusive працюватиме й надалі?

– Так, «шведський стіл» залишиться. Єдине, що якщо раніше відпочивальники підходили до столів і самостійно брали їжу, то зараз її кластимуть на вашу тарілку працівники ресторану, які стоятимуть по периметру приміщення ресторану за склом.

– Чи вплинули карантин та коронавірус на ціну відпочинку?

– Якщо говорити про відпочинок за кордоном, а саме в Туреччині, то не можу сказати, що ціни змінились. Вони приблизно залишились на рівні минулого року, а й деяких готелях навіть нижчі.

– Є люди, які все ж не наважаться їхати цього літа за кордон. Очевидно, що їхня увага буде спрямована на відпочинок в Україні. Чи збільшується попит на українські курорти?

– Так, зростає. Але є одне «але». Якщо за кордоном вже є якісь визначені правила і норми відпочинку, то в Україні такої визначеності немає. В одних областях пом’якшений карантин, в інших ні. Виникає проблема із тим, як довозити туристів. Для прикладу, нерегулярні перевезення у нас ніби й не заборонені, але й не дозволені. У країні не відпрацьовані механізми внутрішнього туризму. Пандемія є і від неї нікуди не подітися. Але, на жаль, правила туризму і відпочинку у зв’язку із сьогоднішніми реаліями не прописані.

– Які пропозиції туристична фірма «Олександра» має для туристів на літо-2020?

– Туристична фірма «Олександра» орієнтована на власні авторські тури, індивідуальні тури й має безліч інших пропозицій. Тому раджу використовувати будь-який шанс для подорожі: Рівненщиною, Україною, за кордоном. Є досить багато гарних баз відпочинку за 30 кілометрів від Рівного, де можна чудово провести вихідні. Можна поїхати на море на чорноморський берег. Ми пропонуємо організований відпочинок в Херсонській, Миколаївській областях, наприклад, в Залізному Порту, Коблево, і звичайно, за кордоном. Можемо запропонувати тури на будь-який гаманець.

– До речі, а яке ваше улюблене місце відпочинку на узбережжі Чорного моря?

– Мені подобається приїздити в Скадовськ. Але найбільше люблю острів Джарилгач – це найбільший острів в Україні та Чорному морі взагалі. Це унікальне місце. Наші українські Мальдіви. Раджу всім там побувати.

– Ви досить активно працюєте над розвитком туризму на Рівненщині. Сьогодні це проєкт «Бурштинові стежки», про який вже неодноразово згадували у ЗМІ й соцмережах. Наскільки відомо, то під час мандрівки стежками можна буде відвідати Бурштинові копальні. Що ще цікавого пропонує туристам цей проєкт?

– Проєкт «Бурштинові стежки» - це проєкт, який виник, як я кажу, від зворотного. Він з’явився не тому, що це була чиясь вказівка зверху, а тому що дві громади на Рівненщині – Клесів та Клевань – підтримали ініціативу розвивати туристично привабливі місця у своїй місцевості. Досить довгий час слово бурштин асоціюється з негативом. Ми хочемо це змінити та надати йому позитиву. То ж під час мандрівки стежками можна буде відвідати «Бурштинові копальні». Туристи зможуть не лише побачити, як відбувався видобуток бурштину, а й самим спробувати це зробити. У копальнях будуть зони ручного та механічного видобутку бурштину. Крім того, туристам пропонуватимуть «Бурштинове сафарі», відвідати зачарований ліс, тунель щастя, де були знайдені перші поклади бурштину, гранітний кар’єр, який схожий на колізей, продегустувати бурштинівку, придбати вироби народних умільців, сувеніри. Можна буде також посадити разом з лісниками бурштинове дерево, і спостерігати онлайн за тим, як воно росте. Скупатися у неймовірно гарних і чистих бурштинових озерах, території довкола яких обладнані альтанками, мангалами. У Клевані можна буде не тільки побувати у Тунелі кохання, а у казковому містечку з будиночками фей, на Алеї закоханих, Тунелі сердець, взяти участь у майстер-класах, спробувати автентичні страви. Це буде чудовим місцем сімейного відпочинку, де дві-три години з дітьми промайнуть швидко і весело. Насправді, проєкт «Бурштинові стежки» показує, що ми самі можемо бути інвесторами. У нас є що показати світу. Ми можемо зробити Рівненщину туристичним магнітом.


– Вони можуть стати родзинкою області.

– Я бачу в цьому проєктові туристичну перлину Рівненщини. До мене вже навіть звертаються мери міст з інших областей, які хотіли би долучити до проєкту. Тож туристи могли би приїздити на Рівненщину на 4-5 днів. Ми можемо працювати з громадами й підказати їм, як вони можуть використовувати свої локації, як вони можуть самі для себе заробляти кошти.

– «Бурштинові копальні» приваблять іноземних туристів?

– Безумовно. Саме тому й виникла ця ідея. Є багато охочих до нас приїжджати. Перш за все ми самі маємо цінувати й вірити в ті багатства, які маємо. Поки цього не зробимо, не зможемо їх гідно презентувати. Маємо любити та шанувати місця, де живемо.

Повна версія інтерв'ю в аудіозаписі нижче:

Радіо Трек · Гість програми "Відкритий Мікрофон" - Олександра Коваленко

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень