Лукашенко дозволить транзит українського зерна без попередніх умов, – ООН

Тим часом як «корок» із танкерів біля Туреччини продовжує рости

Білорусь у п’ятницю повідомила Організації Об’єднаних Націй, що дозволить без попередніх умов транзит українського зерна через свою територію для подальшого експорту з литовських портів.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на Стефана Дюжарріка – речника ООН.

За словами Дюжарріка, заступник міністра закордонних справ Білорусі Юрій Амбразевич зустрівся в п'ятницю в Нью-Йорку з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем, щоб повідомити йому, що немає ніяких передумов для транзиту українського зерна.

Амбразевич також «повторив прохання свого уряду мати можливість експортувати власні добрива, які в даний час підпадають під санкції», - йдеться в заяві Дюжарріка за підсумками зустрічі.

Антоніо Гутерриш

Поки Лукашенко робить реверанси в бік ООН та України, «корок» із танкерів біля Туреччини продовжує зростати

Як повідомляє Mignews, біля турецького узбережжя продовжує зростати число танкерів, які не здатні нікуди пливти після набрання чинності рішення західних країн про встановлення стелі цін на російську нафту.

 ЧОМУ?

Влада Туреччини заявила, що перевірки документів вимагають часу.

За новими правилами, судна мають підтвердити страхове покриття на такі випадки, як розливи нафти та зіткнення.

 

Танкери з російською нафтою не можуть отримати доступ до західного морського страхування, якщо сировина продається більше ніж 60 доларів за барель.

КОНТЕКСТ:

  • Зернова угода підписана в Стамбулі 22 липня і діє 120 днів з дня підписання, до 19 листопада. Вона передбачає розблокування роботи трьох українських портів, Одеського, Чорноморського та порту «Південний», для експорту українського продовольства.
  • Угоду можуть автоматично продовжити, якщо одна зі сторін-підписантів не повідомить про бажання її змінити чи розірвати.
  • З метою продовження роботи «зернової ініціативи» Росії можуть дозволити експортувати свій аміак тим же коридором, яким Україна зараз експортує продовольство.

Білорусь теж зацікавлена експортувати свій калій та калійні добрива

  • Ще у вересні повідомлялося, що ООН тисне на Київ, аби дати Росії додаткову вигоду від ініціативи – дозволити їй експортувати свій аміак через Одесу – і таким чином забезпечити подальшу роботу коридорів.
  • Тоді президент Володимир Зеленський заявив, що допускає запуск аміакопроводу в обмін на звільнення українських полонених. Відтоді українська сторона не коментувала перемовини і жодних домовленостей не було.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень