«Білі комірці» й ніякої науки. Яку роботу для своїх дітей бажають українські батьки

Ані батьки, ані діти не пов’язують майбутнє з точними науками й робітничими професіями

ФОТО з мережі, ілюстративне

78% молоді не хочуть працювати за спеціальністю, а більшість батьків бачать своїх дітей у високооплачуваній IT-сфері, — свідчать результати опитування проведеного спеціалістами OLX Робота.

Попри те, що 31% учасників ЗНО цьогоріч не склали тест з математики, більшість абітурієнтів та студентів планують працювати у сфері роздрібної торгівлі, продажів та закупок та очікують зарплату на рівні 5-10 тисяч гривень.

Найменше українська молодь планує свою кар’єру в науковій галузі, авіації та військовій справі.

Батьки ж переважно бачать майбутнє своїх дітей у високооплачуваному IT та вважають 10-15 тисяч гривень оптимальною зарплатою для першої роботи.

OLX Робота провели опитування у якому взяли участь понад 5 тисяч батьків та 1,5 тисячі молоді (школярі старших класів, абітурієнти, студенти).

ФОТО з мережі, ілюстративне

В період літніх канікул 2/3 молоді шукають тимчасовий підробіток, а 1/3 — постійну роботу. Водночас більшість — 40% — готові працювати за 5-10 тисяч гривень на місяць, 28% — за 10-15 тисяч гривень, 15% — від 15 тисячі гривень та більше.

Найпопулярніші 5 сфер серед молоді виглядають так:

  1. Торгівля та продажі — 18%;
  2. Бари / ресторани / кафе — 17%;
  3. ІТ / телеком / комп'ютери — 11%;
  4. Маркетинг / реклама / дизайн / SMM — 10%;
  5. Будівництво — 6%.

Найменше українська молодь бачить себе в науці — лише 0,33% опитаних; в авіації, військовій справі — по 0,58% респондентів.

- Зараз ми спостерігаємо зміну робітничої парадигми: серед найпопулярніших професій все більше робітничих спеціальностей. Молодь все частіше обирає фах  за власним інтересом, а не умовним престижем в суспільстві.

 

Саме тому серед найпопулярніших професій ми бачимо такі різні спеціальності: від продажів до IT, від будівництва до маркетингу. Це створює більші можливості для розвитку бізнесу й економіки.

 

Занепокоєння викликає наднизька популярність сільського господарства, науки, авіації та військової справи.

 

Державі та підприємцям необхідно розвивати ці галузі, мотивувати молодь та пропонувати кращі умови праці, адже вже зараз ми спостерігаємо недостатню кількість спеціалістів у цих галузях — за даними Всеукраїнського центру зайнятості, наприклад, на 7 тисяч штатних одиниць у сфері сільського господарства приходилося 36 тисяч безробітних фахівців, у науковій діяльності — на 1,3 тисячі шт. од. — 8 тисяч безробітних спеціалістів, — пояснює результати опитування керівниця напрямку OLX Робота Марія Абдулліна.

Згідно з опитуванням OLX Робота, кожен третій опитаний дорослий хоче, щоб його діти працювали у приватному секторі, кожний четвертий — щоб вони самі стали підприємцями малого/середнього бізнесу, а кожний п’ятий — щоб стали держслужбовцями.

Найменше бачать своїх дітей у сфері освіти — 4%, стартапах — 5% та громадському секторі — 6%.

Водночас батьки, серед яких більшість віком 40-55 років, не бачать своїх дітей у робітничих спеціальностях, а виключно «білими комірцями».

ФОТО ілюстративне, з мережі

Найпопулярніші 5 сфер для молоді з позиції батьків виглядають так:

  1. ІТ / телеком / комп'ютери — 19%
  2. Медицина / фармація — 8%
  3. Юриспруденція та бухгалтерія — 8%
  4. Маркетинг / реклама / дизайн / SMM — 6%
  5. Культура та мистецтво — 6%

Цікаво, що 42% батьків все ще активно долучаються до процесу вибору спеціальності абітурієнта, а 39% дозволяють дитині обрати фах самостійно. Ключовим фактором стає інтерес до роботи, оплата праці та потрібність професії.

До речі, кожний п’ятий дорослий вважає, що для першої роботи її дитини буде оптимальною зарплата у 20 тис. грн/місяць та більше.

 

Така ж кількість вважає прийнятною 15-20 тис. грн.

 

Однак на думку більшості батьків — 55% — хорошою оплатою для старту буде сума від 5 до 15 тис. грн на місяць.

Матеріали OLX Робота

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень