Батька трьох дітей не випустили за кордон, хоч і мав два паспорти: як йому допомогло звернення до суду

Чи вдалося виїхати, чи досі лишається в Україні?

Чоловік мав два паспорти – закордонний український та громадянина Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

4 грудня 2023 року він мав намір перетнути державний кордон України через міжнародний пункт пропуску для автомобільного сполучення «Ягодин». Під час здійснення прикордонного контролю надав паспорт для виїзду за кордон, виданий 7.07.2023.

Начальником кінологічної групи відділення інспекторів прикордонної служби здійснено вилучення закордонного паспорта українця на підставі висновку за результатами здійснення поглибленої перевірки документа, про що складено акт.

У прикордонників виник сумнів, що паспорт справжній.

Тож позивачу було відмовлено у виїзді з України «з причин відсутності дійсного паспортного документу, який дає право перетину державного кордону, у зв`язку з вилученням зазначеного вище паспорту громадянина України для виїзду за кордон».

Варто зауважити, що суд встановив, що позивач перебуває на обліку у ТЦК, користується правом на відстрочку, що підтверджується даними облікової картки АІТС «ОБЕРІГ» Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов`язаних та резервістів.

Підставою для отримання права на відстрочку позивачем є перебування на його утриманні трьох дітей у віці до 18 років.

Попри це рішенням Волинського окружного адмінсуду від 7 лютого 2024 року в задоволенні позову відмовлено повністю.

Фото Держприкордонслужби України

Позивач оскаржив його в апеляційному порядку. 4 липня 2024 року  цю справу №140/36313/23 розглянув Восьмий апеляційний адміністративний суд.

Що вирішив апеляційний суд?

Експертиза підтвердила справжність вилученого прикордонниками паспорту і що станом на 4.12.2023 паспорт громадянина України для виїзду за кордон був дійсним.

Таким чином, апеляційний адмінсуд зазначив, що висновки суду першої інстанції щодо відсутності підстав для задоволення позовної вимоги про визнання протиправним і скасування спірного рішення про відмову в перетинанні державного кордону, є помилковими.

Чи допомогло це виїхати чоловікові з подвійним громадянством?

Як зазначається у рішенні суду:

Що стосується вимоги позивача про зобов`язання забезпечити вільний перетин державного кордону за паспортом громадянина України для виїзду за кордон або за паспортом громадянина Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, за умови відсутності законних підстав для відмови в перетині державного кордону, не може бути задоволена, оскільки така вимога спрямована на майбутнє.

Суд не знаходить підстав для формування висновку про те, що права позивача при наступному (майбутньому) здійсненні перетину державного кордону України будуть порушені відповідачем. Тому у вказаній частині заявленої позовної вимоги необхідно відмовити як передчасної.

Отже, апеляцію чоловік виграв та це не надало йому гарантії у тому, що йому все-таки вдасться  перетнути кордон.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень