Багатостраждальне рішення: хто має обслуговувати газові труби у багатоповерхівці

Міненергетики наприкінці вересня ухвалило Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання

Днями набрав чинності Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку, який Міністерство енергетики ухвалило Наказом від 29.09.2023 №292.

Цей нормативно-правовий акт називають багатостраждальним, і він має впорядкувати відносин між підприємствами, які мають дозвіл на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку, та співвласниками такого багатоквартирного будинку, або особою, уповноваженою на це співвласниками. Документ також регламентує відповідальність сторін за порушенням вимог безпеки систем газопостачання.

Попри визначення відповідальних за внутрішні газові мережі в багатоповерхівці, досі не вирішеними є два питання:

  • яким саме має бути договір на ТО;
  • скільки має коштувати таке обслуговування.

Згідно з чинним законодавством, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у двомісячний строк з дня набрання чинності зазначеного вище Порядку повинна розробити та затвердити:

  • типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку;
  • методологію розрахунку граничних рівнів вартості виконання видів робіт та послуг, що входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку, які виконуються операторами газорозподільних систем;
  • граничні рівні вартості виконання видів робіт та послуг, що входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку.

Наразі останнє слово за НКРЕКП. Але нагадаємо, статтею 19 Закону України про ЖКП визначено, що Оператор ГРМ не має права вимагати укладання договору на ТО внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку на інших умовах, що не відповідають умовам типового договору, затвердженого НКРЕКП.

Джерело: ГазПравда

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень