Атомник з Рівненської АЕС переплив Босфор (ФОТО)

А це - 6,5 км морем

Начальник відділу служби аналізу безпеки РАЕС Сергій Гуцало взяв участь у 32 крос-континентальному запливі через протоку Босфор (м. Стамбул, Туреччина).

Днями рівненському атомнику вдалося подолати відстань у 6,5 кілометрів та успішно фінішувати в одному з найпопулярніших запливів світу на відкритій воді.

Крос-континентальний заплив через протоку Босфор визнаний Всесвітньою асоціацією з плавання на відкритій воді (WOWSA) «Кращим змаганням з плавання у світі». Його ще називають запливом двох континентів або двох мостів, бо у ньому плавці стартують в Азії за мостом Султана Мехмеда Фатіха, а фінішують — в Європі перед Босфорським мостом. Змагання проходять через стамбульську протоку Босфор, що поєднує Чорне море з Мармуровим. Тільки один раз в році її повністю перекривають для судноплавства на 2 години й влаштовують заплив.

У нинішньому 32-му запливі взяло участь близько 2000 плавців з 34 країн світу, серед яких успішно фінішував Сергій Гуцало.

Вся привабливість подолання Босфору не тільки в самому запливі. Це комплекс заходів, розрахованих як мінімум на півріччя, які складаються з тренувань й організаційних моментів. Реєстрація на заплив відбулася ще на початку січня. Увесь цей час я ретельно готувався і мріяв, що подолаю цю дистанцію в 6,5 км «підступним» річищем Босфору. Готувався, сумнівався і побоювався, адже відкрита вода не пробачає легковажності.

Відстань до берега ліворуч, праворуч — кілометр та глибина 50 метрів, подекуди – більше. Але все відбулося якнайкраще. Я впіймав течію з правильною траєкторією, вдало поплив на фініш і подолав Босфор з досить непоганим часом, на який і не розраховував, - прокоментував Сергій Гуцало.

У розмові атомник продовжив, що основна хитрість і складність запливу полягає в течіях протоки. Босфор має дві течії: верхню з менш солоною водою напрямком з Чорного моря до Мармурового, і південніше нижню з солонішою водою — з Мармурового до Чорного моря. Є кілька небезпечних моментів. Перший — обрати неправильний орієнтир і поплисти в бік від маршруту. Інший — пізно повернути на фініш. Тоді довго і виснажливо доведеться боротися з зустрічною течією.

Складність в тому, що ніхто не знає напевне, де і яка буде течія сьогодні, вони — постійно змінюються. Кожен рік близько 30-50 осіб не фінішують, сходячи з дистанцій через ті чи інші причини.

Звісно, карантин вплинув на хід моєї підготовки до запливу. Басейни тривалий час були зачинені, проте це не завадило мені тренуватися на відкритій воді. Я їздив до Білого озера, піщаного кар’єру у с. Сопачів і там відпрацьовував навички.

Пощастило потренуватися і в Адріатичному морі у Хорватії, де проводив відпустку. Зокрема, у моїх тренуваннях були присутні регулярні пробіжки, велозаїзди та силові вправи. У комплексі це дало змогу максимально підготуватися до заходу, - відзначив Сергій Гуцало.

На успішність результату подолання Босфорської протоки за 1 годину та 3 хвилини вплинуло і те, що Сергій Гуцало з дитинства займався плаванням, є членом клубу «Енергоатом МАСТЕРС», неодноразово брав участь у Міжнародному турнірі з плавання на відкритій воді «Біле озеро», численних забігах, велозаїздах та змаганнях з тріатлону РАЕС. 

За матеріалами РАЕС

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень