Археолог, який відкрив гробницю Тутанхамона, таки викрав скарби фараона (ФОТО)

Нарешті з'явилися докази

Дослідження гробниці Тутанхамона
Дослідження гробниці Тутанхамона

Гробницю єгипетського фараона Тутанхамона, який помер у 1327 р. до н.е., виявив рівно 100 років тому – у 1922 році – англійський археолог Говард Картер.

Через багато років після того, як було виявлено гробницю молодого фараона, вчені-єгиптологи підозрювали, що Картер особисто вкрав деякі скарби з гробниці ще до того, як офіційно оголосив про своє відкриття.

 

Ці чутки продовжують жити і через 100 років, але тепер раніше неопублікований лист підтверджує давні підозри, повідомляє The Guardian.

У гробниці знаходилися тисячі цінних артефактів. І протягом 10 років Картер керував переміщенням цінних речей у Каїр, до Єгипетського музею.

Перші підозри

Говард Картер власною персоною
Говард Картер власною персоною

Картер тоді заявив про те, що багато скарбів з гробниці вже було вкрадено понад 2 тис. років тому. У 1947 році в одному з наукових журналів співробітник Картера написав статтю, в якій звинуватив археолога у тому, що саме він вкрав частину скарбів, перш ніж закрити гробницю і оголосити про своє відкриття.

Деякі єгиптологи теж підозрювали Картера у крадіжці, у тому, що він виніс деякі цінні артефакти, про які не повідомив. Довести це було дуже важко, але тепер з'явився вагомий доказ того, що ці підозри не були безпідставними.

Лист та звинувачення Картера

Зараз до виходу готується книга про Тутанхамона та його гробницю, автор якої єгиптолог Боб Браєр, заявляє, що в цій книзі буде вперше опубліковано лист, який доводить провину Картера.

— Лист, який зараз знаходиться у приватній колекції, доводить, що Говард Картер вкрав деякі скарби з гробниці Тутанхамона. У цьому немає жодних сумнівів, — говорить Браєр.

Лист, про який говорить єгиптолог, відправили Картеру у 1934 році і ніколи не публікували. Цей лист належить перу Алана Гардінера, який допомагав археологу розшифрувати єгипетські написи, знайдені в гробниці Тутанхамона.

Причиною написання листа стало те, що під час розкопок Картер подарував Гардінеру цінний єгипетський амулет, який, як стверджував сам Картер, знайшли не в гробниці Тутанхамона.

Гардінер показав цей амулет тодішньому директору Єгипетського музею в Каїрі Рексу Енгельбаху. А той сказав Гардінеру, що швидше за все цей амулет із гробниці, адже він відповідає іншим виявленим в усипальниці фараона подібним артефактам.

 

Тоді Гардінер не зізнався Енгельбаху, що цей амулет дав йому Картер.

А от в своєму листі Картеру Гардінер написав про те, що він знає, що амулет вкрадений з гробниці Тутанхамона і шкодує про те, що потрапив у таке незручне становище.

Джерело: ФОКУС

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень