У музеї Рівного припустили, чим могли бути рештки розкопаної біля них давньої будівлі (ФОТО)

Для цього проаналізували картографічні матеріали

Керівник обласної археологічної експедиції Олексій Войтюк  на місці розкопаної будівлі біля музею

Ми розповідали, що біля Рівненського обласного краєзнавчого музею у траншеї, викопаній для встановлення бетонної огорожі, виявили кут давньої цегляної будівлі. Це ззаду за будинком на вулиці Драгоманова, 17 (там розташована турагенція "Клеопатра").

Щоб визначити, що це за будівля могла бути - у музеї подивилися топогеодезичну зйомку Рівного, яку проводили за Польщі у 1923-1937 роках, і план Бургіньйона від 1797 року. Що на них побачили - розповів провідний інженер-програміст обласного краєзнавчого музею Дмитро Маслов:

На більш пізній геодезичній зйомці не показано будівель. А на плані Бургіньйона в цьому місці за будинком оранжереї числиться теплиця з примикаючою будівлею до неї. Мабуть, цей куточок фундаменту і є частина цієї будівлі, яка примикала до теплиці.

На плані Бругіньйона №14 - це теплиця з примикаючою будівлею (червоного кольору), чорний прямокутник праворуч - це колись гімназія, а нині музей

За словами Дмитра Маслова, оранжерея і теплиця з будівлею біля неї належали князям Любомирським, які володіли Рівним ще з початку XVII століття.

Коли Фредерік Любомирський передавав цю ділянку під забудову основної будівлі гімназії, в акті передачі числилися, окрім оранжереї і теплиці, декілька кам'яниць - будівель. Можливо, відкопаний куток будівлі і є одна з тих кам'яниць. І на деяких фото гімназії, які зберігаються у музеї, краєчок цієї будівлі на задньому плані виглядає.

Що стосується знайдених у розкопаній траншеї скляних пляшечок і баночок, то, каже Дмитро Маслов,

можливо, це був посуд для якихось добрив, якими підживлювали квіти у князівській оранжереї.

Теплиця князів Любомирських з примикаючою до неї будівлею

Оранжерея князів Любомирських

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень