Антирадіаційна дієта: Яка їжа максимально захистить ваш організм від радіації (СПИСОК)

Рятівні продукти та страви

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Погрози з боку росії щодо застосування ядерної зброї проти України виводять із стану рівноваги. Сподіваймося, що удару не станеться, однак задля власної безпеки потрібно бути готовими до всього.

Раніше ми повідомляли про те, що повинно бути у тривожній валізці на випадок ядерного удару та коли потрібно прийняти таблетки від радіації. Зараз мова буде йти про харчові продукти та напої, які мають протирадіаційну дію.

Якими продуктами харчуватися у разі радіації, розповіла дієтологиня Оксана Скиталінська.

Продукти, які не впливають на накопичення радіоактивних речовин, проте зменшують їхню шкідливу дію, називають радіопротекторами.

Що до них належать:

  • антиоксиданти – токофероли (природний вітамін Е – паростки пшениці, в капсулах);
  • вітамін С у підвищених дозах (таблетки, шипшина, смородина);
  • вітамін А (печінка тріски, яловича/куряча печінка, капсули);
  • каротиноїди (морква, помідори, томатна паста);
  • селен (цибуля, часник, сало);
  • поліфеноли (кверцетин - настій цибулиння, гречка);
  • рутин, катехіни (зелений та чорний чай).

Також існують блокатори накопичення, що зв'язують радіонукліди в системі травлення. Це клітковина, целюлоза, пектин, лігнін, альгінати.

Які продукти до них належать:

  • Пектини (яблука печені, буряк варений, буряковий жмих, шкірка лимона та апельсина, смородина, жито, ячмінь, рис нешліфований), фітати (горох, квасоля);
  • альгінати (морська капуста та агар-агар). Це також можуть бути соки з м'якоттю (морквяний, овочевий, вишневий);
  • цукати зі шкірок лимона й апельсина, перетерта смородина з цукром, суха морська капуста або в консервах, сушені яблука, пастила, мармелад, сушені пластинки буряків, моркви.

Блокатори накопичення – це продукти, які зменшують накопичення радіонуклідів в організмі, у певних органах, наприклад, кістках та щитоподібній залозі. Це хімічні аналоги радіонуклідів, які надходять до організму при радіаційному забрудненні.

Хімічним аналогом радіоізотопів цезію є калій, стронцію – кальцій, йоду – стабільний йод. Тому таблетки кальцію глюконату та йодиду калію (або 5% спиртового йоду) – це прості та ефективні засоби.

Їх не можна просто так приймати для профілактики. Тільки за потреби. Бажано мати упаковку. 

Декорпоранти утворюють із радіоактивними речовинами комплексні сполуки, які легко виводяться з організму. Це багаті на білки продукти, потогінні та легкі сечогінні чаї, адаптогени – лимонник, женьшень, ехінацея).

З білків важливі сірковмісні амінокислоти – L-цистеїн (у жовтках яєць, яйцях).

Які страви потрібно їсти під час радіації

Кисіль з пектином. У киплячу воду додати розведений у воді картопляний крохмаль і порошок пектину, довести до кипіння, зняти з вогню, додати пюре, яблучний сік або настій шипшини.

Желе з пектином та агар-агаром. У яблучний сік або ягідний морс покласти пектин та агар-агар. Зачекати, коли розчиниться, довести до кипіння, розлити у формочки.

Гречана каша з висівками. У гречану кашу при варінні покласти суміш мелених пшеничних, вівсяних та житніх висівок. Посоліть йодованою сіллю наприкінці приготування страви. Вживати з пюре з вареного буряка.

Бурий рис з квасолею та висівками. Те саме, що й у попередньому рецепті (додаємо висівки під час варіння рису).

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень