Ані літнього, ні зимового. Україна готова поставити крапку у питанні часу

Верховній Раді рекомендують затвердити законопроєкт «Про обчислення часу в Україні»

У дискусії щодо переведення стрілок годинника в Україні готуються поставити крапку.

Днями Комітет з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу законопроєкт «Про обчислення часу в Україні» (реєстр. №4201), автором якого є Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

За його словами, перехід на літній чи зимовий час негативно впливає на біоритми людини.

Я направив листи до Національної академії наук України та провідних медичних університетів України. Абсолютно всі, без виключення, висловили підтримку ідеї скасування сезонного переведення годинника, оскільки це негативно впливає на біоритми людини та, відповідно, на здоров’я.

Сьогодні науковці ґрунтовно досліджують питання біологічних ритмів людини. У 2017 році лауреатами Нобелівської премії в галузі медицини та фізіології стали троє американських вчених — Джеффрі Холл, Майкл Росбаш та Майкл Янг. Вони були відзначені престижною премією за дослідження молекулярних механізмів, які контролюють добові біоритми людей, — підкреслив Перший віцеспікер Парламенту України.

Також Руслан Стефанчук нагадав, що у Європейському Союзі про скасування щорічного переходу на зимовий і літній час говорять уже не перший рік. Оскільки 84% мешканців ЄС підтримують скасування переходу на літній час та зимовий час, переведення годинників у Європі зупиняють з 2021 року.

 95% території України перебувають в межах єдиного часового поясу — UTC + 2. Тільки Луганська та частково Донецька і Харківська області, а також незначна частина Закарпатської області знаходяться в інших часових поясах. Часова відмінність між ними становить 68 хвилин. Тому ми можемо говорити, що фактично вся Україна перебуває в межах одного часового поясу, — зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Руслан Стефанчук додав, що економічна доцільність переведення стрілок годинників не доведена. Він зауважив, питання економії електроенергії не доведене.

Крім того, при підготовці проєкт до другого читання, можна передбачити для окремих громад право запроваджувати регіональний робочий час. 

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень