Корисні солодощі: які смаколики сприяють захисту печінки, щитовидки та знижують холестерин
Мармелад можна їсти практично всім
Мармелад — це ласощі, які можуть бути корисними для багатьох завдяки своїм складникам. Його виготовляють з фруктових соків, які випаровують до густої, тягучої консистенції.
Зазвичай мармелад роблять з фруктів та ягід, багатих на пектин. Це можуть бути яблука, абрикоси, айва та чорна смородина. Спочатку мармелад виготовляли саме так, але згодом почали використовувати сік цитрусових. Пізніше до складу мармеладу також стали додавати желатин, пектин та агар-агар.
Тепер в склад мармеладу додають цукор або патоку, випаровують рідину, змішують із желатином або агар-агаром, додають барвники та залишають до охолодження.
Корисний мармелад виготовляють з натуральних соків і барвників. Однак деякі виробники використовують хімічні концентрати, ароматизатори та дешеві барвники замість натуральних інгредієнтів.
В чому користь мармеладу
Пектин, який часто використовується у виробництві мармеладу, міститься в багатьох фруктах і позитивно впливає на здоров’я. Він допомагає знижувати рівень поганого холестерину, нормалізує вуглеводний та ліпідний обміни, бореться із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, сприяє швидкому загоєнню шкіри та допомагає виводити важкі метали з організму.
Агар-агар, який також застосовують для желювання мармеладу, допомагає захищати печінку, виводячи токсини та шлаки з організму, а також покращує перистальтику шлунка. Адже агар-агар отримують з водоростей і він багатий на йод.
Мармелад корисний для людей із захворюваннями щитоподібної залози. Також він корисний для суглобів, оскільки зміцнює хрящову тканину.
Який мармелад шкідливий
Важливо обирати натуральний мармелад без штучних барвників і ароматизаторів, а також з низьким вмістом цукру.
У промисловому виробництві мармеладу часто використовують штучні барвники, ароматизатори та хімічні добавки. Вони можуть викликати алергічні реакції та інші проблеми.
Однак і з натуральним мармеладом слід бути обережними. Якщо він виготовлений на основі агар-агару, це може призвести до надлишку йоду в організмі.
Через високий вміст цукру такий мармелад не рекомендується діабетикам. Однак, можна їсти мармелад без цукру.
Джерело: ТСН
Радіо Трек: НОВИНИ