Відстрочка від мобілізації в березні: хто зможе її отримати?

Повний перелік випадків

Згідно з законодавством України, відстрочка від мобілізації можлива, тільки якщо чоловік від 18 до 60 років, будучи військовозобов'язаним, потрапляє під одну з категорій:

  • за станом здоров'я
  • за сімейними обставинами
  • у зв'язку з професійною діяльністю
  • у зв'язку з навчанням та\або набуттям наукового ступеня
  • через бронь.

Слід зазначити, що відстрочка не є звільненням від служби, а відкладання військового обов'язку на невизначений термін. Громадяни, які отримали відстрочку, залишаються на військовому обліку.

По догляду за літньою людиною або інвалідом

Цей вид відстрочки передбачає, що людина постійно буде зайнята доглядом за своїми батьками або батьками дружини, які, згідно з медичним висновком, потребують постійного догляду.

Під цей же пункт потрапляє і відстрочка по догляду за інвалідом ІІ групи, якщо інвалідом визнані:

  • дружина;
  • батьки дружини;
  • батьки призовника.

За умови, що хворий має інвалідність I і II групи, але не має інших працездатних осіб, які в змозі за ним доглядати і утримувати його.

Так само точно відстрочка від мобілізації по догляду за інвалідом стосується опікунів осіб з інвалідністю I і II групи, визнаних недієздатними за рішенням суду, до того ж мають висновок медичної комісії про те, що хворий потребує постійного догляду і ніхто інший, крім призовника, не може цей догляд здійснювати.

Важливо: відстрочка від армії, якщо дружина інвалід III групи, неможлива.

За станом здоров'я

Відстрочка від мобілізації для чоловіків призовного віку доступна, якщо військово-лікарська комісія визнала військовозобов'язаного особою з інвалідністю або тимчасово непридатною до несення військової служби на строк до 6 місяців. Другий варіант отримання відстрочки можливий тільки для жінок - вагітність.

Однак, українське законодавство передбачає не тільки відстрочку, а й ситуації, коли мобілізація неприпустима в принципі, наприклад, з такими діагнозами:

  • важкі деформації опорно-рухового апарату;
  • інфекційні захворювання (гепатит, СНІД);
  • психічний розлад, хвороба Дауна, шизофренія;
  • стан відразу після операції. 

Також на війну не заберуть чоловіка, у якого встановлені металофіксатори та інші ендопротези після операції. Крім того, не мобілізують вагітну жінку, навіть якщо у неї є військова спеціальність.

Джерело: OBOZ.UA

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень