В Україні почали підмішувати вапно в мед: як виявити небезпечний фальсифікат
Велика частина меду - це фальсифікований продукт
Мед в Україні дорожчає рекордними темпами, але при цьому недобросовісні виробники не соромляться підмішувати в бджолиний продукт небезпечні речовини.
Нормального продукту зараз дуже мало, - повідомила експерт з якості харчових продуктів Олена Сидоренко.
Левова частка українського меду йде на експорт в країни Євросоюзу, той бджолиний продукт, який залишається в країні, надходить на ринки й в супермаркети. Однак, якщо до якості експортованого меду пред'являються найжорсткіші вимоги, то контролю на внутрішньому ринку практично немає, пише today.ua
Відсутність контролю за якістю бджолиного меду, який продають в Україні, спровокувала збільшення частки фальсифікату.
Наприклад, тогорічні залишки меду розігрівають до високих температур, щоб продукт став рідким і його можна було продати як мед нового врожаю.
Варто відзначити, що при нагріванні меду до температури вище 40 градусів Цельсія в ньому утворюється токсичний канцероген, який може провокувати розвиток небезпечних захворювань у людини.
Крім того, в мед низької якості додають крохмаль і навіть вапно для загущення. Звичайно ж, після цього мед перестає бути цілющим продуктом, а перетворюється на небезпечну отруту.
Експерти стверджують, що в супермаркетах ризик придбати фальсифікований мед нижчий, ніж на ринку. Однак ймовірність купити підробку зберігається.
Фахівці рекомендують купувати бджолині продукти тільки у перевірених бджолярів. Не варто купувати мед, якщо його ціна нижча за середню по регіону. З огляду на збільшені витрати бджолярів, дешевим натуральний і якісний продукт бути не може.
Радіо Трек: НОВИНИ