В Австралії дохід утричі більший: у Рівному обговорювали долю меду на рівні держави

Україна є одним із шести найбільших виробників меду в світі

За круглим столом представники влади,бізнесу та Євросоюзу обговорили питання державного регулювання та поліпшення бізнес-клімату в Україні.

Адже Україна входить у шістку найбільших виробників меду в світі та щороку забезпечує до 5% світового виробництва.

Про успіхи бджільництва на сьогодні розказав віце-президент Всеукраїнського об’єднання «Спілка пасічників» Андрій Бажин:

За останні роки ми вийшли на перші місця з експорту меду і збільшили об’єми виробництва – понад 80 тисяч тонн.

 

В наступні роки ми очікуємо збільшення до 100 тисяч тонн, але мінімальну межу виробництва ми оцінюємо як 140 тисяч тонн, це дуже потужні цифри.

Основною проблемою в галузі визнали застаріле законодавство і «сірі» правила виходу на світовий ринок.

До прикладу, в Австралії за 50 вуликів пасічник платить 25 доларів податку і продає товар в Європу за 8 доларів. В Україні ж пасічник сплачує 76 доларів податку, а експортна ціна – 3 долари (утричі менша).

 

Пасічник в Австралії реєструється онлайн, а в Україні для цього треба щонайменше 26 разів звернутися до державних органів.

Ще одна проблема для ринку – негативний вплив від застосування засобів захисту рослин (ЗЗР) агропідприємствами, що призводить до смертності бджіл та нанесення збитків бджільництву. Світова практика демонструє, що досягати кращих результатів аграріям та бджолярам допомагають принципи добросусідства:

агропідприємства не застосовують ЗЗР, які негативно впливають на бджіл та належно повідомляють про обробіток полів, а бджоли запилюють їхні агрокультури, що підвищую врожайність.

Європейський експерт  Джошуа Бадах зазначив, що український мед користується попитом на їхньому ринку, тож їхні спеціалісти будуть сприяти вирішенню наявних проблем у цій галузі в Україні.

Стеж за нашими новинами у  Telegram

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень