Чому 9 березня не можна прати і рано лягати спати: народні прикмети

Православна церква 9 березня шанує знайдення глави Іоанна Предтечі

У народному календарі дата отримала назву Набуття, або Іванів день. За церковними переказами, після відсічення голови Івана Хрестителя його тіло поховали учні в самарійському місті Севастії, а голова — таємно — на горі Ємонській. Через багато років при будівництві храму на цій горі й відбулося Перше віднайдення  голови Іоанна Предтечі. 

У народі вірили, що в Іванів день птахи прилітають з теплих країв, тому що святий Іоанн Предтеча повертає їх назад дивом своєї Глави.

Тому жінки не прали в цей день білизну, щоб перелітних птахів не відлякати і не відстрочити прихід довгоочікуваної весни.

Рибалки в Іванів день відправлялися на промисел, тому що клювання в цей час дуже гарне.

9 березня – день, який ідеально підходить для лікування від алкоголізму. Вірили, що заговорювати алкоголь потрібно тільки на дев’ятий день смерті Іуди. Інші дні для проведення ритуалу не підходять.

Наші предки вважали, якщо рано лягати спати 9 березня, то в будинок може проникнути нeчиcть, вкрасти дітей або отpyїти їжу.

Тому лягали спати після опівночі і до ліжка прив’язували будяк або образ. Також захищали себе від нeчиcтої сили, намалювавши хpeст на дверях або на вікні. Вважалося, що слід покласти наточеного ножа біля порогу – це, за пpикметами, теж захистить від злиx дyхів.

Народні прикмети на 9 березня

Приліт птахів обіцяє хороший врожай хліба.

Почути стукіт дятла – до пізньої весни.

Якщо подув теплий вітерець, літо буде теплим і дощовим.

Якщо на Набуття лежить сніг, то і в квітні буде лежати.

Якщо йде дощ, то і на Великдень дощитиме, а ось теплий і сонячний день обіцяє хорошу погоду протягом Святого тижня.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень