9 порад від дівчини з Маріуполя, яка врятувалася: що робити, якщо у місті почалися бої?

Як протриматись у місті, в яке прийшов окупант

З Ілоною, яка від першого дня повномасштабної війни разом зі своєю сім'єю перебувала у Маріуполі, поспілкувалося видання «НВ». Понад 2 місяці вони провели в окупації, перш ніж їм вдалось евакуюватися з рідного міста у безпечне місце.

Дівчина поділилася рекомендаціями з власного досвіду, як під час війни вижити у місті, у якому постійно точаться бої.

Далі – пряма мова:

Я виживала в Маріуполі протягом двох місяців і тепер відчуваю, що зобов’язана поділитись досвідом, як цивільним вижити у міських боях. Але пам’ятайте, що війна це лотерея, а мої особисті поради — це те, що може допомогти вам виграти її.

  1. ЕВАКУЮЙТЕСЯ! Перше і головне — не сподівайтесь, що вас «пронесе». Особливо це стосується людей, які живуть на Півдні та Сході. Якщо зараз у вас ще тихо, використайте цю тишу для того, щоб виїхати у безпечне місце. Коли почнуться бої, виїхати буде дуже небезпечно. Я бачила на власні очі розстріляні авто з трупами людей, які намагались покинути місто у перші дні бойових дій. Тому якщо ви не встигли виїхати до боїв — готуйте собі краще бункер, де ховатись. До того ж військовим простіше працювати у місті, де мінімум людей.
  2. Запасайтеся їжею — крупами, картоплею, консервами. Коли почнуться міські бої, розпочнеться і страшенне мародерство — магазини стануть пустими і залишаться такими надовго. Також завчасно купуйте свічки, ліки, за можливості - газовий балон, бо готуватимете на багатті.
  3. Завчасно відшукайте найближчу до вашого дому криницю. Комунікації зруйнують і якщо ви залишитесь без води, вас врятує тільки природне джерело.
  4. Особливо небезпечні місця — це останні поверхи багатоповерхівок. Найвищі поверхи страждають найбільше. Якщо є можливість, раджу переїхати на час війни у приватний будинок. Приватний сектор у Маріуполі зберігся більше, а багатоповерхівки постраждали майже всі.
  5. Зніміть усі прикраси, автомобілі заховайте у гараж. Тут ясно — пограбують. Моя родина привернула увагу чеченців. Однієї ночі до нас забігли з автоматами, катували батька, а потім пограбували.
  6. Розраховуйтеся карткою — зберігайте готівку. Коли банкомати перестануть працювати, ви ризикуєте залишитися без грошей.
  7. НЕ БІГАЙТЕ ПІД ЧАС ОБСТРІЛУ! Якщо біля вас йде бій, сидіть у підвалі і не висовуйте носа звідти. Ходіть в туалет там же, не треба підійматись на свій поверх! На жаль, я знаю трагічні випадки, коли люди підіймались до вбиральні на хвилинку — і саме в цей час у квартиру прилітав снаряд.
  8. Якщо біля вашого дому встановили техніку, або в якійсь з квартир у вашому домі зробили вогневу точку — збирайте речі і тікайте якомога швидше. Разом з технікою рознесуть і дім. Це 100% гарантовано.
  9. Курці, завчасно придбайте декілька блоків сигарет, поки маєте таку можливість. Потім вам доведеться купувати їх по 300 грн за пачку — і ви будете раді, що взагалі змогли їх знайти.

Війна це не жарти. Це зовсім поруч, це страшно! Війна — це лотерея і найкращий спосіб виграти — не купувати квиток. Тому повторю ще раз, цивільні, ЕВАКУЮЙТЕСЬ, бо потім ви можете пережити таке, з чим не будете знати як жити, як я зараз, просто тому, що недооцінили серйозність ситуації...

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень