Продались за 800 грн: затримали угрупування, яке планувало масові заворушення в Україні (ФОТО/ВІДЕО)

Організатори мали касу, де кожен «герой» отримав би свій гонорар

Фото ЕРА з мітингу, де протестували ФОПи. Наразі поліція проводить слідчі дії за трьома кримінальними провадженнями

Поліцейські затримали групу осіб за діяльність, спрямовану на дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в Україні. Про це повідомили під час брифінгу міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського та Голови Національної поліції України Ігоря Клименка.

Що планували?

Відомо, що одним зі сценаріїв агресії проти України є проплачені насильницькі масові акції, які використовуються  як елемент гібридної війни.

- Вчора в Києві затримали групу осіб, яка планувала масові заворушення в центрі столиці. Під час мітингу так звані «тітушки» мали влаштувати бійки з правоохоронцями.

Обов’язково мало бути насильство серед учасників цього мітингу, мала пролитися кров. Причому була заготовлена бутафорська кров, яка внаслідок цих конфліктів з правоохоронцями мала пролитися серед активістів.

Були заплановані і зібрані групи медиків, які мали засвідчити травмування псевдоактивістів. Це все планували показати по всіх центральних каналах, повідомив Денис Монастирський.

Коли планували «створити картинку»

Міністр наголосив, що ця акція заздалегідь була спрямована на насильницькі дії, а саме – на організацію масових заворушень. Зокрема, за завданням кураторів, організатор разом зі своїми помічниками підшуковували українців, які за гроші готові були допомогти в організації та участі в протестах. Перший такий захід був запланований на 31 січня 2022 року під стінами Офісу Президента.

Як повідомив Голова Нацполіції Ігор Клименко, під час заходу мали відбутися провокації та сутички з правоохоронцями:

- Підкреслюю, жорсткі протистояння та жорсткі сутички з правоохоронцями. Під час розмов чітко чути задачі «створити картинку», «розкачати ситуацію» та «розіграти спектакль».

 

До участі в акції мали залучити майже п’ять тисяч осіб. З них більш як 3 500 – масовка, і 1 200 осіб – так звані «тітушки», які мали вступати в сутички з поліцією.

Масовка мала отримати від 800 гривень, «тітушки» – від 1200 гривень, а за підпал шин та салюти  – по 2500 доларів США, повідомив під час брифінгу Ігор Клименко.

Аби «створити картинку, як це було з ФОПами, організатори придбали 200 димових шашок,  200 фаєрів, 10 вогнегасників, 20 шин, рації, прапори, листівки, банери, бутафорську кров та медичні жилети.

«Акторський склад і вистава»

За планом фігурантів, розпочатися захід мав із виступів спікерів, які висловлюватимуть невдоволення діями влади. У промові мали лунати визначені кодові слова, які стали б сигналом для початку сутичок та бійки з поліцією з використанням вогнегасників, димових шашок, а на завершення — запалення шин та запуску феєрверку під будівлею Офісу Президента.

При цьому, за словами Ігоря Клименка, заяви про заплановані акції заздалегідь до правоохоронців не надходили: тільки сьогодні о 9 годині мали повідомити, що планується акція за участю 500 осіб. Відтак розрахунок був на те, що правоохоронці не встигнуть підготуватися до охорони публічної безпеки.

- Також для створення яскравої картинки мали використати технологію «сакральної жертви»: була запланована імітація жорстокого побиття активіста правоохоронцями.

 

«Актора» мали облити бутафорською кров’ю, а переодягнуті в медиків особи повинні були імітувати надання першої допомоги та привернути увагу ЗМІ.

 

А бойова група мала нікого не підпускати. У лютому змовники планували провести низку аналогічних заходів у чотирьох обласних центрах держави», - зазначив Ігор Клименко.

Вчора, 30 січня, у Києві організатора заворушень та його помічника затримали. Їхні дії кваліфіковані як замах на масові заворушення. Максимальне передбачене покарання – до 8 років ув’язнення.  Слідчі Нацполіції готують фігурантам повідомлення про підозру та клопотання до суду про безальтернативне взяття під варту.

Чого хотіли досягти замовники та організатори?

Головною метою цих заходів мала стати дестабілізація внутрішньополітичної ситуації в державі, дискредитація органів влади та створення суспільного резонансу, повідомив Ігор Клименко.

- Зараз ми працюємо над встановленням замовників та кінцевих бенефіціарів протестних акцій.

 

Хочу підкреслити, що всі громадяни України мають право на мирний протест. Але коли мирні мітинги переходять межу законності, перетворюються на інструмент гібридної війни та згубно впливають на внутрішню ситуацію в державі, то правоохоронні органи будуть оперативно та жорстко присікати такі речі.

 

Бо це питання національної безпеки, питання безпеки кожного громадянина України та внутрішнього порядку в країні, - наголосив Голова Національної поліції України Ігор Клименко.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень