6 вересня - Михайлове чудо: звичаї, прикмети та заборони свята

6 вересня за новим церковним календарем згадують чудо Архістратига Михаїла

У це народне свято церква згадує чудеса, вчинені архангелом Михаїлом, главою Божого війська. Архангел Михаїл вважається покровителем Києва і зображений на гербі столиці.

У святого Архангела Михаїла просять зцілення від різних хвороб, захисту від зла, недобрих людей. 

Існує повір’я, що у кожної людини є свій Янгол-охоронець, який оберігає і охороняє від бід. На чолі всіх ангелів стоїть – Михайло. Тому день потрібно провести по всіх заповідях Божих, щоб не розгнівати Михайла.

Михайлове чудо – свято велике і серйозне. Цього дня не можна працювати за власним бажанням. Гріхом вважалося на Михайла сіяти, орати, рубати дрова, білити хату, будувати, копати, пекти хліб.

В українському календарі це день, коли відбуваються справжні дива та загадкові пригоди, а вся сім'я збирається за спільною молитвою до Архангела Михаїла.

Існувало повір'я, якщо 6 вересня весь день допомагати людям, то можна попросити у архангела Михаїла виконання бажання. 

У народі кажуть, що в це свято слід помиритися з усіма, з ким були у сварці або на кого тримали образу. 

Що не можна робити 6 вересня

Суворо заборонено працювати. Вважають, якщо порушити заборону, зламаються інструменти, робота не йтиме і навіть можна отримати травму.

6 вересня не відходили далеко від будинку і не ходили в ліс. У лісі боялися зустрітися з нечистю або дикими тваринами. День вважали небезпечним і намагалися провести його вдома в безпечній обстановці. 

За давньою прикметою на Михайла не можна мити голову, інакше змиєте весь розум і матимете проблеми з пам'яттю.

У цей день не варто починати нових справ, займатися будівництвом і ремонтом, переїжджати в новий будинок і міняти роботу - будь-які починання будуть пов'язані з труднощами.

Не можна було викидати їжу, яка залишилася після застілля. Нею краще поділитися з нужденними. Інакше весь рік буде переслідувати бідність та матеріальні труднощі.

Народні прикмети на 6 вересня

  • Тепло на Михайлів день – осінь буде довгою
  • Іній на Михайлове чудо – зима буде сніжною.
  • Дощ в цей день віщує великий урожай гарбуза.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олеся Шевчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень