6 серпня - Яблучний Спас: звичаї, прикмети та заборони свята

6 серпня, за новим церковним календарем - Яблучний Спас

Свято Яблучного Спаса символізувало свято врожаю, оскільки традиційно в цей день у церкві святять дари природи: яблука, груші, сливи, обжинкові вінки.

До Яблучного Спаса наші пращури не їли яблук. Тільки з цього дня фрукти дозволялося вживати в їжу. 

Існувала прикмета, що якщо в день Яблучного Спаса жебрака пригостити плодами, зібраними зі свого городу, то в наступному році буде відмінний урожай.

Поганою прикметою вважалося, якщо в цей день на шляху не зустрівся жоден жебрак. Отже, наступний рік буде неврожайним для всіх.

Помічали, що 6 серпня можна зустрічати осінь – погода стає прохолодною. “Прийшов Спас – тримай рукавиці про запас”, – саме так казали в народі.

Що не можна робити 6 серпня

У давнину вважалося, що у цей день не можна їсти яблука, поки вони не будуть посвячені у церкві.

Також на Яблучний спас не можна робити ніяких робіт по дому, зокрема, шити. Українська приказка говорить: хто на Спаса шиє – до кінця днів сльози лиє.

А ще у цей день заборонено вбивати комах, особливо мух. Тому, якщо на свято до вашої оселі залетить мушка і двічі сяде на руку, будьте певні – це на щастя.

Яблучний Спас припадає на Успенський піст, тому, якщо ви вирішили його дотримуватися, то потрібно відповідно харчуватися.

 
Народні прикмети на 6 серпня

  • Який Яблучний Спас – таким буде і січень
  • Погода на Яблучний Спас визначає, яким буде свято Покрови
  • Сухий день – восени теж буде мало опадів. Ясна погода – зима буде холодною

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олеся Шевчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень