3 листопада - Батьківська субота: що потрібно зробити у цей день

У церковному календарі є особливі дні "батьківські суботи", коли заведено поминати покійних

У православній вірі заведено вшановувати померлих, і за церковним календарем такі дні найчастіше випадають на суботи. Батьківськими вони названі тому, що старше покоління зазвичай йде з життя раніше і діти моляться за душі своїх родичів.

Батьківських субот не так багато, і в листопаді 2018 року буде остання за цей рік батьківська субота.

Дмитрівська субота пройде 3 листопада, і названа вона на честь святого Дмитра Солунського, який загинув мученицькою смертю за віру.

В цей день віряни вирушають до церкви, щоб помолитися про покійних родичів, попросити у Господа про прощення гріхів і дарувати душам Царство Небесне.

У Дмитрівську суботу багато вирушають на кладовища, щоб прибратися на могилах, залишити помин і запалити свічки, взяті в храмах або церквах. На цвинтарях читають молитви за померлих і просять їх про допомогу і підтримку.

Вважається, що Дмитрівська субота виникла в часи Дмитра Донського, який після Куликової битви запропонував відзначати день пам'яті воїнів, які склали свої голови на полі бою. Священнослужителі підтримали його, і відтоді дата батьківської суботи незмінна.

Після відвідування служби влаштовують поминальні обіди, де за традицією накривають стіл і на померлих родичів, вважаючи, що їх душі спускаються з небес, щоб доглянути за живими. 

Народні прикмети

Якщо 3 листопада стоїть ясна погода і небо чисте, то температура буде знижуватися

Дим вгору йде - погода буде ясною і сонячною

Якщо до 3 листопада не все листя опало з дерев, то зима буде холодною

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень