28 серпня - Успіння Пресвятої Богородиці: що не можна робити у це свято

28 серпня закінчується Успенський піст та починається Успіння Пресвятої Богородиці

З 28 серпня фактично настає початок осені і починається молоде бабине літо (по 14 вересня). Тому в цей день передбачали погоду на старе бабине літо, яке починалося 14 і закінчувалося 21 вересня.

Існує повір’я, що з цього дня сонце починає засинати: світить не так яскраво, як в середині літа, і гріє менше. З кожним днем стає все холодніше. Перелітні птахи готуються до відльоту на південь.

Починалася пора весіль і молодіжних посиденьок. Дівчата придивлялися до хлопців – вибирали собі наречених. Вважалося, що якщо з Успіння не вибереш, то зиму в дівках проведеш. Жінки приймалися за рукоділля.

На Успіння було прийнято солити огірки. У народі говорили: «На Успіння треба огірки солити, на Сергія (8 жовтня) капусту рубати».

Традиції на Першу Пречисту

Сни в ніч на Успіння вважаються віщими. Якщо щось побачили в ніч із 27 на 28 серпня, то може не скоро, але сон обов’язково збудеться в реальному житті.

Вдень неодмінно треба сходити в церкву, поставити свічку та молитися перед іконою Успіння Пресвятої Богородиці. Попросити в неї про захист та подякувати за все.

Що не можна робити у свято Успіння

Не можна ходити босими ногами по росі в цей день. Вважається, що у свято роса — це сльози Богородиці. Якщо ослухатися — можна накликати на себе погану долю та нещастя.

Не можна вдягати старе чи незручне взуття, бо, як натрете ноги в цей день, то весь життєвий шлях буде в мозолях.

Не можна в цей день стригтися, особливо, дівчатам. Бо можна розгнівати Діву Марію.

Не можна сваритися, особливо, з родиною. Не думайте зле, навіть, про ворогів та не бажайте їм зла цього дня — воно неодмінно повернеться.

Не можна шити, різати, взагалі користуватися голками, ножами чи ножицями. Навіть хліб ламають у свято руками, щоби не різати.

Не можна працювати та прибирати, прати тощо. Ні вдома, ні на городі чи у дворі.

Народні прикмети на 28 серпня

Якщо на Успіння з’явиться веселка, то осінь буде теплою і затяжною.

Якщо багато павутиння, зима буде морозною і ясною.

Після заходу сонця навколо землі з’являється туман, який до світанку розсіюється – до дощу.

Польові квіти пахнуть сильніше звичайного – до негоди.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень