21 листопада - святого Михайла: звичаї, заборони та прикмети дня

21 листопада - Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних

«Собор» означає з’єднання всіх святих ангелів, очолює яких Архістратиг Михаїл – вождь Небесних сил. Ім’я Михайло і означає «подібний Богу».

 Існує повір’я про те, що святий Михайло – один з шести братів, які поділили між собою небо, землю і весь світ. Михайлу випало керувати мертвими душами.

Люди здавна вірили, що саме Михаїл стоїть на райській брамі і зустрічає душі померлих. У нього записано життєвий шлях кожної людини. А тому цього дня було прийнято поминати померлих.

У цей день прийнято було ходити в гості і самим приймати гостей за багатим столом. На столі обов’язково повинні бути страви з м’яса та всілякі пироги.

Народні гуляння на честь Михайлова дня тривали раніше цілий тиждень – адже незабаром після свята починається Різдвяний піст, де вже не до пишних застіль і гучних гулянь.

Часто 21 листопада випадає перший густий сніг, в народі тоді кажуть, що сам святий Михайло на білому коні по землі проїхав. Але нерідко до цього дня після заморозків наступає потепління, у результаті чого на дорогах з’являється багато бруду.

Тому дату прозвали Михайлівською відлигою або Михайлівськими грязями.

Михайлів день вважали завершенням весільного сезону, так що дівчатам, які не встигли вийти заміж, доводилося сумувати.

А щоб у майбутньому році вже напевне зустріти свого коханого і побудувати щасливу сім’ю, проводили народний обряд.

У будь-який жіночий день (субота, неділя або середа) незаміжні дівчата купували борошно, напередодні 21 листопада готували з нього пиріг, а в сам святковий день несли випічку в храм і молилися біля ікони святого Михайла про гідного нареченого.

Сьогодні, за давньою традицією, обов’язково треба примиритися з усіма, з ким напружені стосунки, пробачити минулі кривди.

Що не можна робити 21 листопада

На Михайлів день під забороною важка та брудна домашня робота: прання, прибирання, шиття тощо. Також цього дня намагалися нічого не рубати і не різати .

У жодному разі не можна відмовляти у допомозі нужденним , інакше архангел розгнівається і покарає.

Не можна сваритися, конфліктувати, з'ясовувати стосунки, бажати комусь зла . Навпаки, це свято – найкращий день для примирення.

На Михайлів день не можна будь що робити з корисливою метою і заради власної вигоди. Наші пращури вірили, що архістратиг Михаїл прогнівиться за таку поведінку.

Народні прикмети на 21 листопада

  • Якщо цього дня сніг буде мокрим, то майбутній урожай буде хорошим.
  • Якщо стоятимуть густі тумани, то така погода протримається до зимового Миколи.
  • Якщо на Михайла ніч ясна, то зима буде сніжна.
  • Якщо Михайло дощем служить – добру й суху весну ворожить.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень