20 березня - весняне рівнодення: звичаї та прикмети дня

20 березня вшановується пам’ять великомученика Василя

За календарем українці сьогодні відзначають День весняного рівнодення. Весняне рівнодення є умовною межею між зимою і літом, тому його вважають одним з найважливіших днів весни.

Цей момент настане об 11 годині 37 хвилин за київським часом. Із весняного рівнодення починається астрономічний або тропічний рік.

У народному календарі дата отримала назву Василь Крапельник. Оскільки саме зараз наступають довгоочікувані відлиги, течуть струмки, дзвенить крапель. Вважають, що природа прокидається від сну.

За повір’ям, якщо на Василя-крапельника раптом вночі трісне вікно або з даху зірветься пласт снігу, то це тяжкі гріхи на землю падають. Тому в цей день потрібно молитися іконі Божої Матері «Споручниця грішних».

Саме 20 березня православна церква вшановує ікону Божої Матері «Споручниця грішних» (поручителька за грішних або посередниця між Господом і людьми, які згрішили). 

Вважається, що 20 березня іконі потрібно молитися про позбавлення від хвороб.

 

Що не можна робити 20 березня

Не можна в цей день ображати дітей, кричати на них або відмовляти їм у проханнях. Наші предки вірили, що виправити наслідки такої поведінки буде неможливо: дитина може знайти розраду в обіймах темних сил.

У цей день не слід підвищувати голос: не варто співати, наприклад, або кричати в лісі. Гучні звуки привернуть увагу нечисті.

Не слід призначати на 20 березня операції, пов'язані із зубами або кістками. Взагалі від хірургічного втручання в цей день краще відмовитися, якщо є така можливість.

Народні прикмети на 20 березня

Рік буде родючим, якщо з дахів крапель падає.

Будуть заморозки, якщо до вечора похолодало.

Весна буде пізньою, якщо прилетіли журавлі.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень