Чому 15 березня не розпалювали вогонь та не виходили з дому: народні прикмети

Православна церква 15 березня вшановує пам’ять святого мученика Феодота Кіринейського

У народі його прозвали Вітроносом, адже у цей час зазвичай починають дути сильні вітри.

Раніше існувало повір’я, що в цей день закипають всі підземні джерела, виливаючись останньою відлигою на землю. Тому наші предки у цей день чекали відлиги.

Також 15 березня розпочинається Великий піст.

Він починається за сім тижнів до Паски і складається з чотиридесятниці – сорока днів – і Страсної седмиці – тижня перед самим Великоднем.

Чотиридесятниця встановлена на честь сорокаденного посту Спасителя, а Страсна седмиця – на згадку останніх днів земного життя, страждань, смерті і погребання Христа. Загальна тривалість Великого посту разом зі Страсною седмицею - 48 днів.

Це найбільш тривалий і суворий піст. Під забороною м’ясо, молочні продукти та яйця, а також усі страви з вмістом зазначених продуктів, зокрема й випічка, соуси й солодощі.

Крім обмежень у їжі, вірянам також рекомендовано утримуватися від розваг та алкоголю. Головними на весь цей час повинні стати молитви, адже це час очищення душі й тіла.
 

Що не можна робити 15 березня

На Федота Вітроноса дуже легко підхопити застудне захворювання, тому є прикмета - краще нікуди з дому без особливої потреби не виходити.

Наші предки вірили, що на Федота не можна розпалювати в будинку вогонь – це погана прикмета. Не варто палити свічки – це принесе в будинок розруху та убогість.

15 березня намагалися їсти скромно, мало і після заходу сонця. Вірили, що матюки та гучний сміх в цей день накликали на дім злидні. Також небажано влаштовувати застілля.

Народні прикмети на 15 березня

Якщо на Федота мороз, дощ або снігові замети, то трави довго не буде.

Хороший день – до ранньої і теплої весни. Якщо погода погана, то весна буде пізньою.

Який день, таке і літо: теплий – до теплого і мокрого літа, морозний – до холодного, а якщо дощ пішов, то все літо буде дощовим.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень