20 листопада - день унікальної ікони: звичаї, заборони та прикмети дня

У православній церкві 20 листопада вшановують пам’ять святого Федота

20 листопада жінки починали прясти, але перед початком роботи обов’язково молилися святому Федоту. Адже саме Федот був відомий як покровитель жіночого рукоділля.

Одночасно відзначали свято Федота-льодостава, оскільки водойми вже замерзали, і встановлювалася морозна погода. Дорослі в цей день загадували дітям загадки про лід.

В цей день ще прийнято було годувати зимових птахів, особливо раділи появі зимородка, це означало, що зима нарешті повністю вступила у свої права. Вважали, що спів зимородка на гілці перед вікном це на щастя.

Також 20 листопада вшановують ікону Божої матері з Немовлям «Взиграніє», яка вважається однією з незвичайних і унікальних ікон. Це тому, що на ній немовля Ісус зображується в русі, а не статично, як на більшості образів.

Згідно з історичними даними, «Взиграніє» – «жіноча» ікона, яка являє собою копію аналогічного візантійського образу і є чудотворною. Їй часто моляться жінки, які довго не можуть зачати дитину. 

Що не можна робити 20 листопада

Не варто займатися прибиранням, особливо мокрими роботами. Вважається, що 20 листопада можна вимити удачу і благополуччя з дому.

Не змінюють сьогодні постільну білизну, щоби в майбутньому не мати проблем зі сном.

20 листопада не можна брати до рук гострі і ріжучі предмети, існує великий ризик травмувався. Не працюють в цей день із вогнем.

Народні прикмети на 20 листопада

  • Ожеледь на Федота –  така погода протримається достатньо довго.
  • Рясні снігопади 20 листопада – навесні буде сильна повінь.
  • Сніг 20 листопада лягає на вологу землю – жито добре вродить.
  • Галки 20 листопада кричать неспокійно – на наступний день варто очікувати снігопад.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень