2 лютого - Стрітення Господнє: звичаї, прикмети та заборони свята

2 лютого за новим церковним календарем відзначають Стрітення Господнє

Стрітення відзначають на 40-й день після народження Ісуса Христа. Цього дня Марія та Йосип принесли до єрусалимського храму Немовля.

Назва Стрітення у старослов’янській мові означає “зустріч” або ж “радість”.

І отримало воно таку назву через те, що у цей день новонароджений Ісус Христос зустрівся з праведником Симеоном і пророчицею Анною. Саме вони впізнали у малюкові нового Месію.

У народі вірили, на Стрітення зима вирушає туди, де було літо, а літо — туди, де була зима.

По дорозі вони зустрічаються та сперечаються між собою. Хто виграє у суперечці, той ще залишиться на цих землях господарювати.

У народі є приказка про погоду цього дня: «На Стрітення сонце на літо, зима на мороз». Але, починаючи зі Стрітення, зима все одно поступово йде на спад, а весна, навпаки - набирає силу.

На свято Стрітення Господнє існує традиція освячувати у храмах свічки. Їх зберігають вдома протягом року в покуті біля ікони.

Згідно з повір'ям, такі свічки мають особливу силу і оберігають дім від блискавки, зливи або буревію, а членів сім'ї - від «злого ока» та хвороб.

Також на Стрітення освячують воду - у народі її вважають цілющою, вірять, що вона зцілює від хвороб і пристріту.

Що не можна робити 2 лютого

У цей день суворо заборонено лаятися, посилено працювати, влаштовувати прибирання в будинку і відмовляти в допомозі нужденним.

2 лютого не можна класти гроші на стіл. Вірили, що тоді удача від вас відцурається, а гроші буквально будуть витікати крізь пальці.

Не можна залишати на столі ножі й виделки. Пращури були впевнені, що в іншому разі гострі предмети притягнуть на себе негатив, який передасться людині під час прийому їжі.

Також не радили на Стрітення вирушати у далеку мандрівку. Існувало навіть прислів’я: “На Стрітення вирушиш в дорогу – скоро додому не повернешся”.

Народні прикмети на 2 лютого

  • Яке Стрітення, така й весна буде.
  • Сніжна та морозна погода – до  пізньої весни.
  • Снігове Стрітення – до дощової весни.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень