Чому 17 листопада вважали нещасливим днем: народні прикмети

17 листопада - день пам’яті святих мучеників Никандра та Яреми

17 листопада — один із найбільш енергетично важких днів у році. У народі його прозвали «Ярема — сиди вдома», і намагалися по можливості нікуди не виходити.

Існувала думка, що в цю пору нечиста сила приходить на землю і розгулює вулицями, намагаючись проникнути в будинки, щоб поцупити вугілля або вогонь.

Згідно із віруваннями, нечисть особливо приваблювали порожні хати або будинки з відчиненими дверима. Тому двері замикали на всі засуви і в житло намагалися нікого стороннього не пускати.

У цей день зайвий раз за поріг не виходили. Жінки готували їжу, топили піч, прибирали. Увечері дівчата збиралися за рукоділлям. Вони пряли або ткали.

Щоб захистити будинок від усього поганого, стародавні слов’яни на віконницях і над вікнами вирізали хрести або серпи. Вірили, що цей нехитрий оберіг захистить їх від негативу.

Що не можна робити 17 листопада

Не можна сьогодні ходити по перехрестю. Згідно з народними повір’ями, у цей день на них збирається нечисть. Якщо не виходить обминути перехрестя, то перед тим, як ступити на нього, три рази хрестились і читали «Отче наш».

17 листопада не можна виносити нічого із дому - ні гроші, ні продукти, ні речі.

Не святкували весілля у цей день, не заводили нові знайомства, не починали важливих справ —  вірили, що хорошого результату не буде.

Народні прикмети на 17 листопада

Мишей більше, ніж зазвичай – буде холодна зима

В молодий Місяць сніг випав – скоро він розтане

Яка погода в цей день, така й до кінця місяця.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень