15 прізвищ, які вказують на те, що ваші предки правили містами

Ці прізвища давали головам давніх українських міст і містечок, деякі з них досі поширені

Походження українських прізвищ досить різноманітне і вкрай цікаве. Одні походять від місцевостей, інші від роду занять, а деякі взагалі від прізвиськ. Також є такі, які розповідають про роль у суспільстві, вони давалися українцям за назвами їхніх посад. Розповідаємо, які прізвища давали міським головам.

Які прізвища давали управлінцям українських міст

Мовознавець Юрій Редько у своїй роботі  «Сучасні українські прізвища» роз’яснює, які родові імена давали управителям українських міст та містечок. Ці люди, які свого часу керували міськими радами, отримували прізвища згідно зі своєю посадою.

Всі давні українські міста, що не мали магдебурзького права, очолювали війти, менші містечка та селища – старости. У західній частині України війтом називали сільського голову – старосту.   

Тому від посади війта пішли такі українські прізвища:

  • Війтів, Вітів, Войтів, Війтович, Войтович, Вуйтович, Войтенко, Войтюк, Витюк, Войтина, Войтунь, Войтишин, Вітишин, Вітовський, Вуйцик.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень