14 серпня - Медовий Спас: що не можна робити у цей день

В цей день відзначали одне з головних серпневих церковних свят під назвою Медовий Спас

З цього дня починається Успенський піст - провісник інших великих свят (Успіння і Преображення). Цей піст був не надто суворим, хоча порівняно з Різдвяним і Петровим постом доводилося обмежувати себе в їжі.

Так, наприклад, в понеділок, середу і п'ятницю рекомендується практикувати сухоїдіння, а в четвер і вівторок можна їсти варені овочі без олії.

До Яблучного Спаса рекомендується утримуватися від вживання винограду і яблук.

У деяких регіонах Медовий Спас також називали Мокрим Спасом, у цей день проводили обряди, пов'язані з освяченням води - люди вирушали до річок, джерел, озер разом зі служителями церкви, а потім купалися.

Обов'язково 14 серпня заламували і підрізали стільники. Бджолярі приносили в церкву свіжозібраний мед, щоб освятити його. Також розповсюджений був звичай приносити овочі та насіння, щоб освятити їх на багатий урожай у майбутньому.

У південних регіонах 14 серпня називали ще і Маковим Спасом, оскільки було прийнято збирати мак і використовувати його для приготування різних страв. Так, пекли булочки та пиріжки з маком. Крім того, насінням маку обсипали будинок, і тоді вважалося, що в нього не потрапить жодна відьма.

Що не можна робити на Медовий Спас

Одна з основних заборон свята - робота по дому і на землі. У день Медового Спаса варто відмовитися від прибирання і інших побутових клопотів. Всі справи краще закінчити до святкового дня.

Як і в інші церковні торжества, на Медовий Спас не можна лаятися і сваритися, ображатися, бажати зла.

Народна прикмета свідчить, що 14 серпня не можна голосно розмовляти, так як шум погано впливає на бджіл.

"Після Медового Спаса в воду не заходять", - згідно з цим повір'ям купання у відкритих водоймах після 14 серпня може привести до хвороби. А ось у день свята ще можна зануритися.

На Медовий Спас відбувається "мале водосвяття". Вважається, що освячена вода набуває цілющих властивостей, змиває гріхи і позбавляє від недуг.

Прикмети на Медовий Спас

У свято Маковея прийнято святити в церкві особливі букети-обереги, що складаються з польових квітів. За прикметою, такий букет захищає дім від бід і невдач.

Щоб бути здоровим цілий рік, на святковій службі потрібно освятити чорнобривці і волошки, а потім додавати їх у воду при купанні.

Якщо покласти освячену головку маку під подушку дитині, хвороби будуть обходити стороною весь рік.

Ще один рецепт гарного самопочуття: вранці після служби з'їсти меду і запити трьома ковтками освяченої води.

Якою буде погода сьогодні - такою вона буде і 28 серпня

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень