13-річний рівнянин розробляє програму управління птахами у місті

Мова іде про комплекс заходів, спрямованих на управління орнітофауною, які необхідно впровадити у Рівному задля збереження птахів і приваблення їх у місто

Владислав Гедзюк, 13-річний вихованець Екологічного центру, що працює при Палаці дітей та молоді Рівного, за два роки дослідив усі види птахів, які живуть у Рівному та зупиняються тут під час міграції. Зокрема, уже цього року Владислав з роботою щодо птахів міста і програмою управління ними посів перше місце у першому етапі конкурсу-захисту науково-дослідних робіт Малої академії наук. Цю ж роботу відправили й на загальноукраїнський конкурс зоологів-тваринників.

Про здобутки юного орнітолога розповідає його науковий керівник Варвара Рискова, з Екоцентру ПДМ:

За два роки дослідницької роботи він виявив, що на території міста можна зустріти у різні періоди 120 видів різних птахів. Деякі птахи, близько 70 видів, на території нашого міста гніздуються. От Влад провів інвентаризацію видового складу і тепер він вийшов на розробку заходів програми управління орнітофауною нашого міста, - каже Варвара Рискова.

Ця робота, за словами Варвари Риськової, є дуже важливою, адже передбачає комплекс заходів, які допоможуть керувати птахами у місті, забезпечити необхідні їх життю умови, аби в цілому урбоекосистема Рівного функціонувала гармонійно. Ми розпитали і у Владислава Гедзюка, які саме заходи передбачає його програма, і ось що він нам розповів:

Було створено програму, яка передбачає заходи зі збереження та приваблювання птахів. Зокрема це проведення інвентаризації та створення реєстру вікових дуплистих дерев, які слугують місцем гніздування багатьох птахів. Також це щадне обрізування тополевих дерев для збереження омели, яка є кормом для птахів узимку. Перспективне насаджування тополевих та акацієвих дерев для формування масових нічліжок воронових за межами міста, з метою забезпечення чистоти і порядку у парках і на вулицях міста, - каже Владислав Гедзюк.

Це далеко не весь перелік цілком реальних кроків, які зроблять життя у Рівному комфортним і для людей, і для птахів. Зупинятися на досягнутому школяр не збирається, адже цього року попереду іще багато конкурсів, де Владислав представлятиме цю та інші свої роботи, присвячені птахам.

Владислав розповів, що захоплюється птахами відтоді, як пішов до школи. Сьогодні він учень 8 класу Рівненської української гімназії. Поглиблено займається вивченням життя птахів уже більше двох років в Екологічному центрі ПДМ. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень