13 грудня - Андрія Первозваного: прикмети, звичаї та заборони свята

13 грудня Православна церква вшановує пам’ять апостола Андрія Первозваного

Андрій був одним із дванадцяти апостолів і улюбленим учнем Христа, він першим пішов за Ісусом, за це його називають Первозваним. Андрій став свідком чудесного воскресіння Спасителя і його вознесіння на небо.

Андрій вважається покровителем людей, пов'язаних з морською стихією. Ті, хто працює в морі або відправляється в подорож по воді, моляться апостолу про сприятливі погодні умови і незабаром щасливе повернення на берег.

У Андрія Первозваного просять допомоги для навернення до християнства, для захисту батьківщини, допомоги педагогам і перекладачам, у зміцненні віри і допомоги у вдалому заміжжі.

Вранці 13 грудня дівчата йшли на церковну службу, де перед святковою іконою Андрія Первозванного просили святого послати їм хорошого чоловіка.

Повертаючись з храму, потрібно було зламати яблуневу гілочку і поставити вдома у воду. Якщо до Різдва (7 січня) гілка давала молоденькі зелені листочки, це означало, що в новому році дівчина точно під вінець піде.

У день Андрія Первозванного наші предки ходили до водойм слухати воду. Потрібно було зробити ополонку, потім опуститися на коліна і прикласти вухо біля самої кромки льоду.

Якщо чути шум води, значить найближчим часом почнеться завірюха і буде сильна холоднеча. А якщо тихо, то всі зимові місяці очікуються спокійними.

Що не можна робити 13 грудня

У день святого Андрія забороняється шити, ткати, прясти, виконувати важку роботу по дому.

Церквою заборонено гадати і влаштовувати гучні гулянки з алкоголем.

У цей день діють заборони Різдвяного посту 

Народні прикмети на 13 грудня 

Ясний і морозний день віщує добрий урожай

Якщо сніг на Андрія випав і не тане – значить, лежати буде аж до початку квітня

Швидкі та низькі хмари – прикмети до того, що скоро буде холоднеча.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень